Nyártól korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást

Napelem, ház, tető
Nem csak építkezéskor, de már kész házakra, utólag is könnyedén felszerelhetőek a napelemek.
Vágólapra másolva!
A napelemes rendszerek mellett korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást a tervek szerint nyáron megnyíló új, lakossági energiahatékonysági pályázaton - idézte a Magyar Nemzet csütörtöki számában Steiner Attilát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium e területért felelős államtitkárát.
Vágólapra másolva!

Az energia- és klímapolitikáért felelős szakpolitikus a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség online rendezvényén azt mondta: a várhatóan százmilliárd forintot meghaladó keretösszegű pályázat célja, hogy ösztönözzék a komplex energetikai megoldások kialakítását. Támogatást lehet igényelni például a tetőre helyezett, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos (hőszivattyús) fűtési rendszerekre. Az államtitkár megjegyezte, hogy a napelemes cseréptetőket is bevonták a támogatható termékek körébe.

A dotáció a tárca becslése szerint nagyjából nyolcvanezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járul hozzá.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Steiner Attila megerősítette, hogy a kormánynak továbbra is célja a magyarországi napelemes kapacitás hatezer megawattra növelése 2030-ig (a jelenlegi mintegy kétezerről), emellett az e-mobilitás terjedése érdekében további támogatások várhatók az elektromos járművek beszerzésére.
Az időjárás-alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódó kihívásra, az áram hosszú távú tárolására Steiner Attila szerint

részben a hidrogéngazdaság kiépítése adhat választ; ennek kidolgozása is folyamatban van, a támogatott pilot projektek előkészítés alatt állnak.

A fejlesztések már csak a megcélzott napelemes kapacitás miatt is fontosak, hiszen minél több a hektikusan termelő megújuló forrás, annál nehezebb kiegyensúlyozni a villamosenergia-hálózatokat.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese a Magyar Nemzet írása szerint hangsúlyozta: a villamoshálózati csatlakozással ellátott létesítmények, például a már használaton kívüli repülőterek, katonai létesítmények jó helyszínéül szolgálnak a nagyobb kapacitású napelemparkoknak. A barnamezős fotovoltaikus beruházások előmozdítása érdekében a hivatal jogszabály-módosítási javaslatokat is benyújtott a tárcához - tette hozzá.