Új beruházást jelentett be egy bányászattal és feldolgozással foglalkozó vállalat

Vágólapra másolva!
Mintegy 300 millió forintos kormányzati segítséggel épít új gyártócsarnokot a Heves megyei Pétervásárán az erdőkövesdi Axis Bentonit Kft. - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a bentonit agyagásvány bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalkozásnál.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a támogatási oklevél átadó ünnepségen kiemelte: a cég több évtizedes szakmai tapasztalatra alapozva állathigiéniai termékek mellett magas hozzáadott értékű, gyógyhatású készítményeket állít elő.

Utóbbi tevékenységét erősítve

900 millió forintból Pétervásárán zöldmezős beruházással új, 1200 négyzetméteres gyártócsarnokot épít,

melyhez a kormány 295 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI

A fejlesztés a jelenlegiek megőrzése mellett 40 új munkahelyet teremt, továbbá az elérhető legfejlettebb technológiát beszerezve

a társaság megtízszerezi eddigi, évenként 30 tonna késztermék előállítására méretezett termelési kapacitását

- tette hozzá a tárcavezető, és jelezte, hogy a bővítés a vállalat exportpiaci jelenlétének erősítéséhez szükséges feltételeket is megteremti.

Emlékeztetett: a világ minden országa komoly küzdelmet vív, hogy állampolgárai életét, egészségét és munkahelyeit megvédje. A kormány ezekre a kihívásokra kizárólag a magyar emberek és a gazdaság érdekeit figyelembe vevő válaszokat adott, ez magyarázza azokat a kritikákat és támadásokat, melyek az utóbbi egy évben érték.

Ám ahogyan az elmúlt bő egy évtizedben, úgy most sem engednek a külföldi nyomásgyakorlásnak, hiszen ez teszi lehetővé, hogy sok ezerrel több ember életét, egészségét és sok százezerrel többek egzisztenciáját védjék meg - húzta alá. Ennek köszönhetően

az unión belül hazánk második helyen áll az átoltottság tekintetében, mely lehetővé teszi, hogy várhatóan jövő héttől a vendéglátóipar is visszakapja jövedelemszerző képességének egy részét

- fogalmazott.

"Amennyiben a kabinet nem a nemzeti érdekeket helyezte volna előtérbe, úgy ma nem a fokozatos nyitás lehetőségéről beszélnénk és nem beruházásokat jelentenénk be, hanem munkanélküli segélyt osztanánk" - tette hozzá a miniszter. Az elmúlt 11 év tapasztalata azonban világos útmutatást jelent: a segély kiszolgáltatottsághoz, a munka kiszámíthatósághoz vezet - mondta.

Szijjártó Péter rámutatott: a kormány beruházásösztönző programja a kritikus hangok ellenére segített elkerülni a tömeges munkanélküliség kialakulását Magyarországon. Szavai szerint meghatározó része van ebben a vidéki magyar vállalkozásoknak, melyek ma már egyre nagyobb arányban képesek munkahelyeiket megőrizve fejleszteni és új technológiákat alkalmazni.

Az eseményen Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: 50 éve nem volt a környéken olyan vállalkozás, mely helyi erőforrásokra és tudásbázisra alapozva, kitartó kutatás-fejlesztéssel, csúcstechnológiát alkalmazva "világra szóló" terméket hozott volna létre egy válságidőszak közepette.

"A mai értékeit vesztő, zűrzavaros világban egy dolog van, ami mértéket tud adni, ez pedig a személyes példamutatás" - jegyezte meg utalva arra, hogy a cég tulajdonosai ezt teszik, amikor tetteikkel és eredményeikkel bizonyítják: az ország Erdőkövesdhez hasonló kistelepülésein is érdemes vállalkozni, mert kitartó munkával ezeken a helyeken is lehet boldogulni, sőt komoly sikereket elérni.

Szántó László, az Axis Bentonit Kft. ügyvezetője elmondta: az új üzemben saját fejlesztésű, nemesagyag (bentonit) alapú natúrkozmetikumokat és gyógyhatású állatápoló szereket gyártanak majd.

A csarnok rezsiköltsége és szén-dioxid-kibocsátása napelemek alkalmazásának köszönhetően a tervek szerint megközelíti a zéró értéket.

Székhelyükön más forrásból alapanyagvizsgáló labort is kialakítanak - tájékoztatott.

A nyilvános cégadatok szerint az Axis Bentonit Kft. nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 380 millió forintot. A cég foglalkoztatotti létszáma ez év márciusában 50 fő volt.