Mennyi készpénzt tartanak otthon a magyarok?

új forint bankjegyek
Vágólapra másolva!
Csaknem 6 ezer milliárd forint készpénzt tart otthon a magyar lakosság, a háztartások pénzügyi vagyona pedig tavaly mintegy 5500 milliárd forinttal gyarapodott - derül ki a Blochamps Capital Kft. elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona, ami

éves alapon 5445 milliárd forintos gyarapodás.

A kötelezettségek nélkül számított nettó pénzügyi vagyon 54 544 milliárd forint, ebből klasszikus pénzügyi vagyonként 38 141 milliárd jelenik meg közvetlenül a bankszektorban.

"Ismét komolyan megugrott a lakossági készpénz- és folyószámlapénz állomány, amely összesen 670 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt.

Jelenleg közel 6 ezer milliárd forintot tart magánál otthon a lakosság.

A látra szóló betétek és a hosszú lejáratú kötvények kategóriája után ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma" - mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója a közlemény szerint. Úgy vélte, a felhalmozás üteme az idén jelentősen csillapodik majd, hiszen a hitelmoratórium vége önmagában várhatóan havi százmilliárd forint feletti összeget szippant ki a megtakarítási piacról.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magyar lakosság klasszikus (azaz a vállalati részesedésektől és az egyéb hitelkövetelésektől megtisztított) pénzügyi nettó vagyonának csaknem 23 százaléka, 8700 milliárd forint fekszik látra szóló betétekben, 21 százalék, azaz megközelítőleg 8100 milliárd forint hosszú lejáratú kötvényekben. A készpénzállomány aránya 15 százalék, azaz

fejenként mintegy 600 ezer forintot tartanak otthon, a "párnacihában".

Ugyancsak 10 százalékot meghaladó részesedéssel bírnak a biztosítások (4968 milliárd forint), valamint a befektetési jegyek (4519 milliárd forint) a lakossági klasszikus pénzügyi összportfólión belül. A lekötött betétek aránya 9,3 százalék, azaz összesen 3531 milliárd forintot fektettek be ilyen formán a lakossági ügyfelek. A rövid lejáratú kötvények és a tőzsdei részvények hányada elenyésző (3,4, illetve 3 százalék) - közölték.

A Blochamps 2021 első negyedéves adatai szerint

a tehetősek továbbra is elsősorban államkötvényekben tartják a pénzüket (40 százalék),

ezt követik a befektetési alapok (28 százalék), a készpénz és a betét (20 százalék). A részvények hányada jelenleg 9 százalékra tehető.