Kiderült, mikorra készül el a Nyugati pályaudvar

máv, nyugati pályaudvar, vágánycsarnok
Zajlik a Nyugati pályaudvar vágánycsarnokának felújítáa
Vágólapra másolva!
A szeptemberi tanévkezdésre birtokba vehetik az utasok a Nyugati pályaudvar felújított vágánycsarnokát, írja közleményében a MÁV. A Nyugati pályaudvar vágánycsarnokát fedő új tetőszerkezet befejezését követően, hamarosan a pénztárcsarnok épületének külső állványozásával is elkészülnek a szakemberek, valamint megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban több látványos előrelépés történt a Nyugati pályaudvar vágánycsarnokának felújításán. Befejeződtek a vágányok felőli tornyok díszműbádogos, kő- és téglarestaurátori munkálatai, továbbá megújultak a nyílászárók is. Felkerültek a díszablakok, és a régi műpala-fedést természetes, antracit színű palára cserélték. A tetőszerkezet homlokzati részén elhelyezkedő koronaelem festése az acélszerkezettel azonos színárnyalattal készült.

A vágánycsarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat. A Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak.

Április 17-étől, a tetőszerkezet felújításának munkálatai idejére, a Teréz körútra nyíló gyorsétterem átmenetileg szünetelteti működését. A munkálatok nyár végére befejeződnek, a felújított vágánycsarnokot várhatóan tanévkezdésre vehetik újra birtokba az utasok.

Zajlik a Nyugati pályaudvar vágánycsarnokának felújítása Forrás: MÁV

Mindezen munkálatokon felül a MÁV kormányzati és uniós források segítségével további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítési beavatkozásokat végez. A teljes aszfaltozott járófelület cseréje megvalósul és új, modern digitális utastájékoztatás épül ki. A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei, növelve az utaskomfortot.

Az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében, a pályaudvar gyalogos aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az úgynevezett hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet is kicserélik.

A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpa épül. A vágánycsarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sáv készül, aminek megtervezésében a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyújtott segítséget. Ezen taktilis sáv elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022 évi befejezéssel.