A Walmart milliárd dolláros nagyságrendben invesztál a General Motors többségi tulajdonában lévő Cruise leányvállalat önvezető járműveibe.

A befektetési döntés körülbelül öt hónappal azután született meg, hogy a társaságok elkezdtek dolgozni egy kísérleti programon, amelynek keretében a Walmart boltjaiban vásárolt árucikkek egy részét elektromos meghajtású, vezető nélküli autók szállítják az arizonai Scottsdale városának lakosaihoz.

Habár a Cruise önvezető járművei továbbra is fejlesztés alatt állnak, a beruházással a Walmart erős bizalmát fejezte ki a vállalat iránt.

A Cruise egy autonóm autójaForrás: getcruise.com

John Furner, a Walmart amerikai vezérigazgatója blogbejegyzésében azt írta, a vállalatot lenyűgözte a Cruise egyedülálló technológiája".A Cruise-ba történő beruházás mellett a Walmart más autonóm járműveket gyártó céggekkel is együttműködik, köztük a Ford Motorral, és az Alphabet tulajdonában lévő Waymo társasággal.

A Walmart beruházását röviddel azután hozták nyilvánosságra, hogy a Cruise bejelentette: 2023-ban Dubajban fog terjeszkedni egy olyan megállapodás révén, amely szerint 2029-ig önvezető taxikból a város kizárólagos szolgáltatója lesz.
Az önvezető autók biztonságosabbá, tisztábbá és mindenki számára hozzáférhetőbbé teszik a közlekedést. Ennek megvalósításához világos küldetésre, világszínvonalú technológiára, nagyszerű partnerekre és sok tőkére van szükség."kommentálta Dan Ammann, a Cruise vezérigazgatója.

A robotpilóta miatt nagyobb hely jut az utasok számára.Forrás: getcruise.com

A Cruise egyelőre San Franciscóban összpontosítja az önvezető járműflottáját, ahol tesztparkját már több mint 200 autóra növelte. A tervek szerint a cég hamarosan már robotaxikat is üzemeltethet a városban, ezt egyébként már 2019 óta szerették volna megtenni, de azóta is csúszik a projekt.

Az autonóm járművek forgalmazása nagyobb kihívást jelent, mint azt sokan a kezdetekkor megjósolták. Az ötös szintű, azaz teljesen önvezető járművek fejlesztésének egyik nagy kihívását az autóvezetés számtalan dimenzióját figyelembe vevő irányítási rendszer kidolgozása jelenti. Néhány vállalat, például az Uber Technologies felhagyott a rendszerek házon belüli fejlesztésével, míg mások, például a Zoox, eladta projectjét az Amazonnak. A közelmúltban azonban magyar kutatók ígéretes eredményeket publikáltak, így meglehet, hogy hazai ötlet hozhat áttörést az önvezető autók fejlesztésében. Napjainkban egyébként az Alphabet Waymo a rendszer éllovasa, amely Arizona államban működtet autonóm járműparkot.