Így változik a SZÉP-kártyákon lévő pénz felhasználása

szép kártya pr
Vágólapra másolva!
A lakossági fogyasztást serkentő, jelentős könnyítésről szóló kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a SZÉP-kártyák felhasználhatóságára vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

A kormány elrendelte, hogy a tíz nap múlva életbe lépő új szabályok szerint

a Széchenyi Pihenő Kártyák alszámláin lévő munkáltatói feltöltések összegei a jövőben szabadon felhasználhatók a pihenőkártyák által elérhető bármely szolgáltatásra, tevékenységre, függetlenül attól, hogy melyik alszámláról fizeti azt a munkavállaló.

A versenyszférában idén is a korábbi 450 ezer helyett 800 ezer forint tölthető fel rekreációs célokra, míg a költségvetési szervek dolgozói esetén 400 ezer forint az éves juttatás kerete - írja a Magyar Nemzet.

2020-ban a feltöltések megközelítették a 300 milliárd forintot, amelynek egy része tavaly jelentett bevételt az anyagilag mélybe zuhant turisztikai, szabadidős szolgáltatóknak.

A költekezés eloszlását tekintve a járvány évében a vendéglátás alszámla pörgött a leginkább – mind a költések, mind a jóváírt összegek közel húsz százalékkal bővültek –, ami a nyáron megnövekedett hazai turisztikai kereset mellett abból is fakadt, hogy a kijárási korlátozások idején emelkedett a házhoz szállításos ételrendelés népszerűsége.

Illusztráció Forrás: OTP

Főként az év végi lezárások miatt azonban sokan nem tudták elkölteni az egyes alszámlákon megmaradt összegeket, így

a feltöltésekből jelenleg mintegy 170 milliárd forint parkol a SZÉP-kártyákon, amely összeg eddig nem tudta ösztönözni a belső fogyasztást.

Ezt küszöböli ki a friss rendelet, amely lehetővé teszi, hogy az idei szezonban kötetlenebb felhasználással bármely alszámlán lévő egyenlegről költekezhessenek a SZÉP-kártyások, már április végétől.