Illegális lenne a dohányzás a fiataloknak Új-Zélandon

Wellington, Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Új-Zélandon egy olyan kormányzati javaslatcsomagot jelentettek be, amelynek célja a dohányzás teljes betiltása a következő generáció tagjai számára, és az ország közelítése ahhoz, hogy 2025-re füstmentes legyen. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A tervek között szerepel a dohányzás alsó korhatárának fokozatos emelése törvényileg, amely kiterjedhet a cigaretta és dohánytermékek eladásának betiltására bárki számára, aki 2004 után született. Így számukra a dohányzás gyakorlatilag illegális lesz. Szintén

megfontolás tárgyát képezte a dohánytermékekben megengedett nikotinszint jelentős csökkentése, a szűrők betiltása,

a dohány minimálárának meghatározása, valamint a dohány és a cigaretta értékesítési helyeinek korlátozása.

"Új megközelítésre van szükségünk" – mondta a változtatásokat részletezve Dr. Ayesha Verrall, az ország társ-egészségügyi minisztere.

Nemzeti Dohányipari Társaság, Napier, Új-Zéland Forrás: Wikipedia

A javaslatokat számos közegészségügyi szervezet üdvözölte.

"Ez a javaslat túlmutat azon, hogy az embereket segítsük a leszokásban"- hangoztatta Lucy Elwood, a Cancer Society ügyvezetője. Megjegyezte: a dohánykereskedők száma négyszer nagyobb az alacsony jövedelmű közösségekben, ahol a dohányzási arány a legmagasabb.

„Ezen kirívó egyenlőtlenség miatt kell megvédenünk a jövő generációit a dohány ártalmaitól"- mondta hozzá Elwood. "A dohány a történelem legkárosabb fogyasztási terméke, ezért azt fokozatosan ki kell vonni a piacról" - fűzte hozzá.

Shane Kawenata Bradbrook, a füstmentes maori közösségek képviselője közleményében kijelentette: „a program a dohánytermékek végleges eltüntetésének kezdeti lépése az országban".

A dohányzási arány a maori és a pasifika új-zélandiak körében a legmagasabb,

és szerinte létfontosságú, hogy ezek a közösségek hallathassák a hangjukat a folyamat során.

„A dohányipar túl sokáig táplálta a népünk káros szenvedélyét, és ürítette a pénztárcánkat, végleg a temetőben kell száműznünk ezt a konglomerátumot. Alig várom, hogy a világnak ezen sarkában valóban elérkezzen ennek az iparágnak az alkonya."

El-Shadan Tautolo, az Aucklandi Műszaki Egyetem közegészségügyi professzora szintén „fordulópontnak" nevezte a tervet. Ha elegendő erőforrást és a megfelelő embereket vonnánk be, "akkor képesek lennénk elérni azokat a közösségeket, amelyek elég sokáig alulteljesítettek és elégtelen forrásokkal rendelkeztek" - mondta.

De a tervekre kritikák is érkeztek az esetleges nem szándékos következmények miatt, ideértve a kis üzletek tulajdonosainak kedvezőtlen gazdasági kilátásait, és a dohányáruk kereskedelmének feketepiacon való továbbélését. A kormány a javaslatokat felvázoló dokumentumában elismerte, hogy ez kockázatot jelent. Így fogalmaztak: "A bizonyítékok arra utalnak, hogy az Új-Zélandra csempészett dohánytermékek mennyisége az elmúlt években jelentősen megnőtt, és szervezett bűnözői csoportok vesznek részt nagyarányú csempészésben."

Egy helyi politikai párt szerint a nikotintartalom csökkentése azt eredményezheti, hogy a dohányosok több szállal fognak elszívni az eddig a szervezetük által megszokott nikotinmennyiség bevitelének szükségessége miatt.

"Azok az új-zélandi dohányosok, akik ezt a legkevésbé engedhetik meg maguknak, többet fognak költeni a szokásukra, és ezáltal kárt okoznak a körülöttük élőknek, ha a kormány alacsonyabb nikotintartalmat rendel el" - mondta Karen Chhour, az ACT társadalmi fejlesztési és gyermekügyi szóvivője egy sajtóközleményben.

Wellington, Új-Zéland fővárosa Forrás: Barni1/Pixabay

A lépés kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban is, hogy a kormánynak milyen mértékben kell beavatkoznia az emberek életébe: "Van egy filozófiai elv arról, hogy a felnőttek képesek felelősségteljes és ésszerű döntést hozni önmaguk érdekében"- írta Alex Braae újságíró egy elemzésében.

Új-Zélandon minden negyedik ember rabja e káros szenvedélynek, ami körülbelül félmillió embert jelent. Továbbá

minden negyedik rákos beteg halálát a dohányzás okozza.

Ennek következményei leginkább a maori, új-zélandi őslakosok körében érezhetők: a maori nőknél az országban a legmagasabb a dohányzási arány, napi rendszerességgel körülbelül 30 százalékuk dohányzik. A rák a legfőbb halálok a maori nőknél, a maori férfiak esetében ez a második halálok.