Különös hétvégén vannak túl a kriptovaluták

furcsa fizetőeszközök
dogecoin
Vágólapra másolva!
A hagyományos pénzügyi piacoktól eltérően a kriptovalutákkal hétvégén is szabadon lehet kereskedni. Most pedig elég nehéz két napjuk volt a digitális fizetőeszközöknek. Az elmúlt időszakban tapasztalt újabb szárnyalások után ugyanis komoly mínuszokat hozott a legutóbbi hétvége.
Vágólapra másolva!

Közel 20 százalékot zuhant a bitcoin árfolyama a hétvégén, lefordulva a múlt héten elért új rekordról. A legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama 52.148 dolláron állt vasárnap, ami jelentős zuhanás a szerdán megütött 64.800 dolláros szinthez képest – írja a CNBC.

Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a kriptovaluták széles körben némi emelkedést mutattak, a bitcoin például 57.100 dollár fölött is állt.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Nemcsak a bitcoinnak volt nehéz hétvégéje a kriptopiacon. A piaci érték szempontjából második legnagyobb kriptovalutának számító ether szintén 18 százalékot esett, és vasárnap lement 2000 dollár alá – hétfő délelőttre már ismét átlépte az árfolyam a 2000 dolláros szintet.

Az elmúlt napokban azonban talán nem is bitcoin volt a legizgalmasabb kriptovaluta, hanem az eredetileg viccnek induló dogecoin.

Az internetes mém alapján megalkotott kriptovaluta körül ugyanis nagyon nagy kisbefektetői lelkesedés alakult ki, aminek köszönhetően a múlt héten az árfolyam elérte a mindenkori csúcsnak számító 0,45 dollárt – ami több száz százalékos emelkedésnek számított az elmúlt időszakban.

A hétvégén a dogecoint is elérte azonban az eladási hullám, és az árfolyam lesüllyedt 0,24 dollárig, majd hétfő délelőtt újra lendületet vett, és 30 százalék körüli plusz mellett újra megközelítette a 0,4 dolláros szintet.

Az eladási hullám pontos oka nem világos, azonban az elemzések alapján a legvalószínűbb, hogy a befektetők megrémültek attól, hogy a világ jegybankjai elkezdik gátolni a kriptovaluták terjedését.

Legutóbb a török központi bank közölte, hogy betiltja a kriptovaluták használatát a javak és szolgáltatások vásárlásánál, mivel a jegybank szerint a digitális fizetőeszközök súlyos kockázatokat jelentenek.

A dogecoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Emellett a Twitteren elkezdett keringeni egy olyan információ, hogy az amerikai Pénzügyminisztérium korlátozhatja a nagy pénzügyi intézmények kriptovaluta-használatát, csökkentve a pénzmosási kockázatokat.

A fentiek azért üthették meg a kriptopiacot, mert az elmúlt időszak nagy szárnyalása épp annak volt betudható (jelentős részben), hogy nagyvállalatok is elkezdtek beállni a kriptovaluták mögé. A múlt héten pedig a Coinbase nevű kriptovaluta-tőzsde kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) hajtotta föl az árfolyamokat.