Gazdaságfejlesztési javaslatokat készített elő a kormány számára a hétfőn hosszabb szünet után újra ülésező Nemzeti Versenyképességi Tanács - írja a Világgazdaság.

Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondja, hogy több fronton is könnyíteni fogják a vállalkozói szektor adózását.

A pénzügyminiszter közösségi oldalán megjelent videója:

Tíz-tíz milliárd forintot hagyhat a cégeknél a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása, illetve a SZÉP-kártya szocho-mentességének bővítése a pénzügyminiszter szerint.

A tanács mellette javaslatot tesz a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztésére, amely 15-25 milliárdos segítséget is jelenthet a vállalkozásoknak.

Varga Mihály a pótlékmentes fizetési halasztás kezdeményezéséről is beszélt.

Azt mondta, hogy javasoljuk a kis- és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemalapjának csökkentésére is javaslatot teszünk."

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A munkahelyvédelem és az álláskeresők segítése kapcsán szóba került, hogy a tanács további 30 milliárd forintot hagyna a cégeknél azzal, ha a szocho-kedvezmény a jelenlegi 6 hónap helyett már 3 hónap munkanélküliséggel igényelhető lenne.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy "a tanács tagjaival egyetértettünk abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően a második negyedévben már két számjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése."