A Tesco áruházainak 7,56 millió fontot (körülbelül 3,2 milliárd forintot) szabtak ki büntetésként, amiért lejárt szavatosságú ételeket adott el üzleteiben Nagy-Britanniában. A Tesco szóvivője szerint a vállalat azonnali lépéseket tett a probléma orvoslására - derül ki a The Irish Times beszámolójából.

A brit óriásvállalat 7,56 millió fontos (körülbelül 3,2 milliárd forintos) büntetését a birminghami bíróság szabta ki,  mindemellett további 95 ezer font ügyészi költség, illetve 170 font pótdíj kifizetésére kötelezte a céget. A bírságot azután szabták ki, miután a Tesco huszonkétszer sértette meg az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági és Higiéniai Szabályzatát 2016 és 2017 között.

IllusztrációForrás: AFP/Photononstop/Eric Audras

A vizsgálatokra akkor került sor, amikor a helyi hatóságokhoz számtalan panasz érkezett be olyan élelmiszerek eladására vonatkozóan, amelyek felhasználási határideje rég lejárt. Ezután az élelmiszer-felügyelők összesen három városi élelmiszer-kiskereskedelmi helyiséget kerestek fel és ellenőriztek le, ahol lejárt minőségű termékeket találtak.

A Tesco egyik szóvivője elmondta:
Csalódottak vagyunk, hogy a 2016 és 2017 közötti időszakban három üzletben is eladásra kerültek lejárt szavatosságú termékek. Vásárlóink biztonsága számunkra az első, így kijelenthetjük, hogy ezek az események nem reprezentálják a Tesco áruházakban elvárt magas szintű biztonságot és minőséget."Hozzátette, hogy azonnali lépéseket tettek a probléma megoldásának érdekében, illetve eljárásaiknak köszönhetően biztosítják, hogy a jövőben nem fog előfordulni még egyszer hasonló eset.