Az idei világgazdasági bővülés miatt nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás

Kína, szén dioxid
HEBEI, CHINA - NOVEMBER 19: Smoke billows from smokestacks and a coal fired generator at a steel factory on November 19, 2015 in the industrial province of Hebei, China. China's government has set 2030 as a deadline for the country to reach its peak for emissions of carbon dioxide, what scientists and environmentalists cite as the primary cause of climate change. At an upcoming conference in Paris, the governments of 196 countries will meet to set targets on reducing carbon emissions in an attempt to forge a new global agreement on climate change. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miközben a világgazdaság idén újra komoly növekedést produkálhat a tavalyi gyengélkedés után, a talpra állásnak komoly kockázatai vannak. Egyebek mellett a globális szén-dioxid-kibocsátás jelentős fokozódása – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!

Ebben az évben közel 5 százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás, ami azt jelentené, hogy megfordulna a tavalyi (elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhető) csökkenő kibocsátási trend – írja a CNBC a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss prognózisa alapján.

A szervezet friss, 2021-es jelentése szerint a világ energiaiparral összefüggő szén-dioxid-kibocsátása 33 milliárd tonnára fokozódhat ebben az évben, ami 1,5 milliárd tonnás növekedés volna a 2020-as szinthez képest.

Ez pedig hatalmas növekedési ütemnek számít, ugyanis a történelemben csupán 2010-ben mértek ennél nagyobb emelkedést.

Ugrásszerűen nőhet idén a globális szén-dioxid-kibocsátás Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

"Ez egy komoly figyelmeztetés, hogy a gazdasági fellendülés a Covid-válságból való kilábalás nyomán, jelenleg minden, csak nem fenntartható az éghajlatunk számára" – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ha a kormányok világszerte nem kezdenek el gyorsan cselekedni, és visszavágni a kibocsátást, 2022-ben akár még rosszabb is lehet a helyzet.

Az idei növekedést Briol szerint valószínűleg az okozza, hogy a villamosenergia-ágazatban nő a szén felhasználása, különösen Ázsiában.

Tavaly, amikor a pandémia miatt csökkent az energiafelhasználás, az azzal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 5,8 százalékkal esett vissza 31,5 milliárd tonnára,

miután egy évvel korábban 33,4 milliárd tonnával csúcsot döntött.

Súlyos környezeti ára lehet a meglóduló világgazdasági növekedésnek Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A globális energiakereslet főleg a fejlődő gazdaságok igénye miatt 2021-ben várhatóan 4,6 százalékkal nő, ezzel meghaladja majd a 2019-es szintet. Idén az összes fosszilis tüzelőanyag iránti kereslet növekedni fog, mind a szén, mind a gáz esetében a 2019-es szint fölé emelkedik az IEA szerint. A szénfelhasználás várható növekedése 60 százalékkal meghaladja a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését.

A szénfelhasználás előrejelzett keresletének több mint 80 százaléka 2021-ben várhatóan Ázsiából származik, élén Kínával.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban szintén növekedni fog a szénfelhasználás, de jóval a válság előtti szint alatt marad – közölte az IEA.