India is szabályozná a nagy technológiai vállalatok működését

facebook közösségi média social media
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Új-Delhi átfogó reformokat jelentett be a közösségi médiafelületek tartalmainak szabályozására. Ezentúl kötelezheti a Facebookot, WhatsAppot és az ezekhez hasonló platformokat a problémás bejegyzések eltávolítására, valamint a posztolók személyazonosságának felfedésére. A kormány elkerülhetetlennek tartja az intézkedést annak érdekében, hogy kordában tartsa a közösségi médiaplatformokon megosztott kockázatos tartalmakat, álhíreket és téves információkat. A kritikusok szerint azonban az új szabályok túl nagy hatalmat adhatnak az államnak és alááshatják a techcégek által biztosított egyes felhasználói jogokat, például a végpontok közötti titkosítást.
Vágólapra másolva!

Az olyan internetes óriások, mint a Facebook, az Amazon és a Google - együttesen Big Tech, -világszerte felhasználók milliárdjait gyűjtötték össze a digitális platformjaikon. Az indiai döntéshozók szerint

az álhírek és téves információk gyakran futótűzként terjednek a társadalmi platformokon, és ez akár a közbiztonságot is veszélyeztetheti.

Például három évvel ezelőtt egy WhatsApp-on elterjedt álhír miatt több embert is megöltek Indiában. Az országban egyelőre nincs adatvédelmi törvény, a tartalomszabályozással kapcsolatos törvénykezést azonban azért is nehézkes keresztülvinni, mert a hagyományos médiával ellentétben a közösségi oldalak tartalma a felhasználók által generált.

Az okostelefonok elterjedésével a közösségi média is a mindennapi élet részévé vált a legtöbb ember számára. Forrás: Origo

Trisha Ray, a helyi Médiakutató Intézet munkatársa szerint a nagy techcégek versenyellenes gyakorlatai is kivívták a szabályozási ellenőrzést, különösen az olyan lépések, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák az indiai cégeket.

India nincs egyedül

Az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában is sorra vezetik be az adatvédelmi, valamint a közösségi médiára irányuló törvényeket, és

a szabályozók világszerte felgyorsították az ellenőrzéseket, hogy visszafogják a Szilícium-völgy technikai titánjainak túlzott befolyását.

Bár az indiai törvény fogadtatása vegyes, mégsem valószínű, hogy a rendelkezés következtében bármiféle frontális konfrontáció lenne a Big Tech és a kormány között, hiszen a 600 millió internetfelhasználót számláló ország ahhoz túl jövedelmező piac az internetes óriások számára.