Véget érhet a nagy kínai olajvásárlási hullám

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ebben a hónapban csökkenésnek indulhat a kínai olajimport, miután a világ második legnagyobb gazdasága tavaly hatalmas mennyiségben vásárolt be az olcsó nyersanyagból.
Vágólapra másolva!

A jelentős olajimportnak és a megugró hazai kitermelésnek köszönhetően Kína egyre nagyobb mennyiségben kezdett el olajat átirányítani a tárolókba márciusban – írja az Oilprice.com. Ez pedig arra is utal, hogy ebben a hónapban már csökkenhet a világ második legnagyobb gazdaságának hatalmas vásárlói étvágya.

A kínai olajimport márciusban még meghaladta az év első két hónapjában mért ütemet, de ezzel párhuzamosan a hazai kitermelés is felpörgött.

Az ázsiai óriás ennek köszönhetően összesen napi 1,63 millió hordónyi kőolajat irányított át a kereskedelmi és stratégiai tartalékokba.

Ez a tartalékképzési ütem pedig jelentősen meghaladhatta a januári és februári szintet. A Reuters elemzője szerint ugyanis nagyjából napi 920.000 hordó lehetett a tartalékképzés mértéke az idei év első két hónapjában.

Kína alaposan bevásárolt a nyersanyagból, most visszafoghatja a tempót (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A múlt hónapban egyébként Kína napi 11,69 millió hordónyi kőolajat importált, ami 21 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest – és magasabb, mint a januárra és februárra mért 11,08 millió hordós átlag.

Mindeközben a kínai finomítók kibocsátása átlagosan napi 14,08 millió hordó volt, ami éves alapon 19,7 százalékos növekedésnek felelt meg – köszönhetően jelentős részben az üzemanyagok iránti megnövekedett keresletnek.

Az elemzők tehát arra számítanak, hogy a kínai olajimport várhatóan lassulni fog a következő időszakban.

Ennek részben szezonális okai vannak, de az is fontos szerepet játszik, hogy az olajár is emelkedett. Vagyis Kína már nem tudja a tavalyihoz hasonlóan kihasználni az olcsó olajban rejlő nagy vásárlási lehetőséget.