Szenzációs megoldással csökkenti a műanyaghulladékot a brit Aldi

Aldi, Ulverstoni üzlet, A termékeket tömeg szerint, kimérve árulják – akárcsak a zöldségeket és gyümölcsöket – az utántöltő állomáson.
Vágólapra másolva!
Az Aldi új rendszert tesztel a műanyaghulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, ami a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.
Vágólapra másolva!

A rendszer bevezetésének tesztelése Angliában, Ulverston város egyik boltjában kezdődött, ahol

a basmati rizst, a barna rizst, a penne tésztát és a teljes kiőrlésű fusilikat csomagolásmentes kiszerelésben kezdték értékesíteni egy úgynevezett „Rizs és Tészta Újratöltő Állomáson"

- írja a Magyar Mezőgazdaság az independent.co.uk nyomán.

A termékeket tömeg szerint, kimérve árulják – akárcsak a zöldségeket és gyümölcsöket – az utántöltő állomáson.

A tészta és rizs újratöltő állomás az Aldi ulverstoni üzletben Forrás: twitter

A vásárlás lépései roppant egyszerűek:

  • Vegyünk egy zacskót
  • Töltsük meg a kiválasztott tésztával vagy rizzsel
  • Mérjük le
  • Fizessük ki

Az újratöltő állomáson az áruház ingyenes barna papírzacskókat is biztosít a vásárlók számára, amelyek újrahasznosíthatók és fenntartható tanúsítvánnyal ellátott anyagokból készültek. Ezek a tészták és rizsek az első csomagolás nélküli termékek, amelyeknek az értékesítését tesztelte az Aldi, a pozitív visszajelzéseket követően pedig további áruházban is hasonló kezdeményezéseket kíván bevezetni.

A rizs- és tésztafélék papírzacskókba kerülnek az újratöltő állomáson Forrás: twitter

Az újratöltő állomás bevezetésével több mint 21 millió műanyag csomagolás használatát tudná mellőzni az áruházlánc, amely évente körülbelül 130 tonnányi hulladéknak felel meg.

A tesztelés alatt álló rendszer az Aldi 2020-as kötelezettségvállalásának része, miszerint 2025-ig felére csökkenti az általa használt műanyag csomagolások mennyiségét, eltávolítva ezzel 74.000 tonnányi műanyag csomagolást.