Idén 80 éves a legendás székesfehérvári alumíniumipari öntöde

Vágólapra másolva!
A székesfehérvári Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagymúltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek és szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási-, a teherszállítási- és az építőipart. Alapításának évfordulóját több hónapos programsorozattal ünnepli, amelynek keretében többek között játszótér átadásában működik együtt és köztéri szobrot is adományoz a városnak - írja a vállalat Origóhoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13.400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik.

A jelenleg több mint 800 munkavállalót foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az elmúlt egy évben, a Covid-19 világjárvány ellenére képes volt erőforrásait a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében megnövekedett piaci igényekhez igazítani és növekedni.

Sőt, 2021 első negyedének végén versenyképességének támogatására a bérpiac igényeit meghaladó kompenzációkról állapodott meg munkavállalóival. Emellett elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek. 2020-ban az Arconic Alapítvány 200 ezer dollárral, 2021-ben további 225 ezer dollárral támogatja a helyi szervezetek működését.

Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje Forrás: Grayling Hungary

A 80 éves hengermű-öntöde eddig 4 generációnak biztosított munkát és megélhetést Székesfehérváron,

nem egyszer előfordult, hogy egy időben nagyapa, fia és unokája is biztonságos és családias munkahelyen dolgozhattak együtt.

A munkavállalók elkötelezettségét az is bizonyítja, hogya 25 vagy afölötti Törzsgárda fokozattal rendelkezők száma az idei évben még mindig meghaladja a 41 főt (ebből többen is 50 éve a vállalatnál dolgoznak), miközben folyamatosan csatlakoznak fiatal munkavállalók is a csapathoz, akiknek a tapasztalt kollégák hatékonyan adják át szakmai tudásukat.

Fontosabb mérföldkövek a Hengermű - Öntöde történetéből Forrás: Grayling Hungary

Dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a 80 éves évforduló kapcsán tartott ünnepségen kiemelte:

„Székesfehérvár elmúlt évtizedeinek története nagyon jelentős ipartörténeti fejezeteket is tartalmaz. A város gazdasága ma az ország egyik legerősebb ipari központjává teszi Székesfehérvárt.

Folyamatos fejlődés jellemzi az ipari szereplőket, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával teljesítenek.

A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között is van kiemelkedő jelentőségű vállalatcsoport, amely hozzátartozik a város életéhez, szinte egy életérzést is jelent – ilyen a Köfém. Kiemelkedő foglalkoztató, adófizető a cég, és élen jár a társadalmi felelősségvállalásban is."

A vállalaté Európa egyik legfontosabb alumínium öntödéje Forrás: Arconic

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője elmondta:

„Köszönettel tartozunk munkatársainknak, partnereinknek, beszállítóinknak és vásárlóinknak és külön Székesfehérvár vezetésének azért a támogatástért, összpontosítástért és folyamatos elkötelezettségért, amellyel hozzájárultak és a mai nap is hozzájárulnak az Arconic sikeréhez és kívánom, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit itt Székesfehérváron."

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az ünnepi programsorozat kapcsán kiemelte: áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indítanak, sokféle kezdeményezéssel. Ősszel pedig öntőmesterük közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományozunk a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültetünk a fenntarthatóság jegyében, valamint egy közösségi játszóteret adományozunk Székesfehérvár városának.

Az Arconic vállalatról

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található.Termékei között vékony és vastagalumíniumlemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 munkavállalót foglalkoztatvilágszerte.Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói.A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90 százalékát exportálja.