Hatalmas felfordulást okoz a viccnek indult kriptovaluta

dogecoin
Dogecoin, virtual money.
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt még viccnek szánták az internetes mémből alkotott dogecoin nevű kriptovalutát, ám az elmúlt időszakban az eszköz hatalmas szárnyalást produkált. Az internetes kisbefektetők lecsaptak a tokenre, amely sokak szerint ma már izgalmasabb, mint a bitcoin.
Vágólapra másolva!

Az internetes kisbefektetők világában nehéz tartani a lépést a friss trendekkel. Nemrég még a GameStop részvényei voltak a sztárok, aztán sokan beszálltak a bitcoin friss szárnyalásába. Ezek azonban messze nem olyan különösek, mint a legújabb divat, a dogecoin.

Az eredetileg viccnek induló kriptovaluta egy igen népszerű kutyás mém alapján született meg, és sokáig semmilyen jelentősége nem volt a piacon.

Ahogy viszont az internetes fórumokon és a közösségi médiában felkapták a sztorit, a dogecoin óriási lendületet vett, és a napokban új csúcsot döntött, elérve a 0,42 dolláros árfolyamot

– írja a Reuters.

Idén eddig a dogecoin értéke 8000 százalékot emelkedett, mégpedig úgy, hogy 2013-ban éppen a kriptovaluta-robbanás szatirikus kritikájaként hozták létre – arra utalva, hogy a különböző tokenek elkezdték elárasztani a piacot.

A világhírű kutya, amely a doge mémet ihlette Forrás: Know Your Meme

Így pedig különösen izgalmasnak ígérkezett a keddi nap, ugyanis az internetes közösségekben elterjedt, hogy április 20-a lesz a „dogecoin nap", vagyis arra lehetett számítani, hogy fokozódik az eszköz lendülete.

Ehhez képest viszont a dogecoin végül 15,4 százalékos esést produkált kedden, bár a 0,33 dolláros árfolyam még mindig elképesztően magas a pár hónappal korábbi szintekhez képest.

A dogecoin piaci kapitalizációja (az elérhető tokenek összértéke alapján) meghaladta az 50 milliárd dollárt az elmúlt napokban, azonban kedden visszacsúszott a 45 milliárd dolláros szintre. Összevetésképpen, a legnépszerűbb kriptovalutának számító bitcoin kapitalizációja több mint 1000 milliárd dollár – ám az összes tokent nézve a dogecoin még így is az élvonalhoz tartozik.

A dogecoin megítélése persze nagyban múlik azon, ki honnan közelíti meg a jelenséget. Sokak számára könnyű és gyors pénzszerzési lehetőség, sokak számára egy veszélyes spekulációs hullám, de vannak olyanok is, akik a teljes modern pénzügyi rendszer kifigurázásaként (és ezzel együtt sajátos demokratizálásaként) tekintenek rá.

A dogecoin szárnyalása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

De ott van még Elon Musk is, akinek egy Twitter-bejegyzése az év elején az egekbe lökte a dogecoin árfolyamát. Hogy ő mit gondol pontosan a jelenségről, azt nehéz kitalálni, de egyszer megjegyezte,

Bár azt senki nem tudja ma még, hogy mi lesz a dogecoin jövője, az elemzők szerint a jelenlegi trend mellett még további felívelésre van esély. Jelenleg 16,7 százalékos esély van arra, hogy a kriptovaluta árfolyama 2021 végére elérje az 1 dollárt, ami jelentős javulás, ha azt nézzük, hogy a hónap elején erre még csak 2,9 százalékos esély volt a fogadóirodák szerint.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a dogecoin árfolyama 16,6 százalékos mínusz mellett 0,32 dollár körül forgott.