Fenntartható divat? Hány liter víz egy farmer?

Fenntarthatósági Témahét
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A fiatalok ruhaválasztása kifejezetten alkalmas önkifejezésre, így kiemelten fontos, hogy ezen a területen is a tudatosságra neveljük őket, ezért fenntartható divat témakörben a Fenntarthatósági Témahét több programot is kínál.
Vágólapra másolva!

A Témahét kínálata idén a Jane Goodall Intézet és az EIT Climate KIC- két nemzetközi szervezet fenntarthatósági pedagógiai programjával is gazdagodott.

Illusztráció Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

Fenntartható divat

A divatipar kapcsán elengedhetetlen foglalkoznunk a fenntarthatóság kérdéskörével. Míg más területeken egyre elterjedtebbek a környezetet védő és kímélő tudatos és fenntartható megoldások, addig azt láthatjuk, hogy a divat és a ruhavásárlás terén ezek a megoldások közel sem annyira népszerűek, annak ellenére, hogy egy olyan iparágról beszélünk, amely meglehetősen nagy mértékben hozzájárul társadalmi és környezeti problémák kialakulásához és fennmaradásához is.

A Fenntarthatósági Témahét keretében a szervezők egy Slow Fashion – Fast Fashion bírósági tárgyalást imitáló szerepjátékra invitálják a diákokat, illetve egy Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázatot hirdetnek meg a számukra. A pályázat során összegyűjtött textilhulladékok (már nem használt, kinőtt, sérült, megunt ruhadarabok) felhasználásával kell készíteni egy 3 darabos mini kapszulakollekciót.

A programok során részletes szakmai anyagot biztosítanak a témában az alapfogalmakról, a körkörös ruhaipar elvéről, a textilipar negatív hatásairól, és a lehetséges megoldásokról.

Jane Goodall Intézet

A témahéten látható A remény című dokumentumfilm Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Jane Goodall Intézettel való együttműködés keretében a szervezők több programot is kínálnak az iskoláknak: részt vehetnek kifejezetten a Fenntarthatósági Témahét diákjai számára összeállított Dr. Jane Goodall online tanóráján, meghallgathatják a Kék Bolygó Alapítvány interjúját a neves primatológussal, levetíthetik a tudós és aktivista munkásságát bemutató A remény című filmet, és bekapcsolódhatnak az intézet Roots&Shoots nevű programjába.

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre az intézetét a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az intézet útjára indította a Roots&Shoots környezeti nevelési programot, amelynek tagjai aktív környezetvédelmi programok által Magyarországon is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket. A R&S hálózatba tartozó öntevékeny fiatalok és idősebbek kisebb csoportokat alkotva tevékenykednek. Legyenek tagjai akár óvodások, akár egyetemisták vagy felnőttek, a cél, hogy felismerve a közvetlen környezetükben felmerülő környezetvédelmi, természetvédelmi vagy társadalmi problémákat, egy saját maguk által tervezett és véghez vitt programmal segítsenek a körülöttük lévő élőlényeknek, beleértve az embert is. A programba való bekapcsolódáshoz nyújt segítséget a R&S bemutatkozó videója, illetve a projektek kidolgozását segítő eszköztár, amely lépésről-lépésre vezeti végig az újonnan alakult csoportot céljaik eléréséhez.

EIT Climate-KIC

Fenntarthatósági Témahét Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Young Innovators az Európai Unió legnagyobb éghajlatváltozással foglalkozó szervezetének, az EIT Climate-KIC-nek a pedagógiai programja. Ez egy kihívás alapú és diákcentrikus oktatási program, amely során a 12-18 éves diákok egy valós, helyi klímaváltozáshoz kapcsolódó problémát oldanak meg 4-5 fős csapatokban. A program a klímaváltozással kapcsolatos kihívások rendszerszintű értelmezése mellett kreatív gondolkodásra, valamint az innovációs képességeik használatára ösztönzi a fiatalokat. Az online és a jelenléti oktatásban is használható vizuális eszközök segítik a diákok érdeklődésének felkeltését, és a kihívás alapos átgondolását. A módszertan tanári kézikönyve és vizuális eszközei elérhetőek a Témahét weboldalán.

Az EIT Climate-KIC Young Innovators program egyik vizuális eszköze Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.