Oroszország tartja az ezüstérmét az olajpiacon

Arktisz, olaj
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A friss adatok szerint Oroszország februárban is a világ második legnagyobb olajkitermelője volt, amivel már sorozatban 10 hónapja tartotta az ezüstérmét. Közben egy elemzői vélemény szerint közelít a 75 dolláros hordónkénti olajár.
Vágólapra másolva!

A Joint Petroleum Statistics Initiative (JODI) nevű szervezet friss adatai szerint Oroszország februárban is a világ második legnagyobb olajkitermelője volt, napi 9,398 millió hordós kibocsátással. Ezzel Oroszország sorozatban 10 hónapja tartja a globális ezüstérmet – írja az RT.com.

Az adatok alapján az Egyesült Államok volt a globális éllovas, míg a harmadik helyre Szaúd-Arábia futott be.

Az orosz sorozat egyébként igen erős, ugyanis bár tavaly áprilisban az ország visszacsúszott a harmadik helyre, előtte több mint egy évig uralta a második helyet.

Tartósan erős az orosz olajkitermelés Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sergey Anisimov

A JODI számításai szerint az orosz olajkitermelés februárban 0,7 százalékkal csökkent januárhoz képest, míg az amerikai kibocsátás 6,5 százalékkal napi 10,364 millió hordóra zsugorodott. Szaúd-Arábia kitermelése közben 10,5 százalékos havi csökkenés mellett napi 8,1147 millió hordó volt.

Az olajfinomítás tekintetében viszont egyedül az orosz aktivitás bővült februárban a dobogós országok közül. Az orosz növekedés 5,3 százalékos volt, míg az amerikai aktivitás 13,3 százalékkal, a szaúdi pedig 2,6 százalékkal zsugorodott.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása az elmúlt évben Forrás: Investing.com

A fentiekkel párhuzamosan egy ismert olajpiaci szakértő, Dan Yergin úgy nyilatkozott, akár a 75 dolláros hordónkénti olajár is reális lehet egy éven belül. Az IHS Markit alelnöke a CNBC-nek közölte,

ahogy a világgazdaság talpra áll a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból, reális lehet a 60-75 dollár közti hordónkénti árfolyam.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj határidős jegyzése 66 dollár fölött, míg az amerikai WTI olaj 61 dollár fölött mozgott – mindkét olajár 1,5 százalék körüli mínuszban állt.