Peres eljárást kezdeményezett a TikTok ellen Anne Longfield, az Egyesült Királyság egykori gyermekügyi biztosa, mivel véleménye szerint az applikáció jogilag megkérdőjelezhető módon gyűjti és használja a gyermekektől származó adatokat – számol be a BBC.

A keresetet az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban élő gyermekek millióinak nevében nyújtották be, akik előszeretettel használják ezt a rendkívül népszerű videomegosztó alkalmazást. Ha a bíróság a sérelmet jogosnak ítéli, az érintett gyermekek akár több ezer font kártérítést is kaphatnak a TikTok-ot üzemeltető, pekingi székhelyű ByteDance vállalattól.A vádat képviselő ügyvédek szerint a TikTok gyermekek személyes adatait, telefonszámait, pontos tartózkodási helyeit, és biometrikus adatait kérte el és használta fel anélkül, hogy erről előzetesen tájékoztatta volna a felhasználókat, és tőlük ehhez a törvény által előírt jóváhagyást kérte volna. Így a gyermekek és a szülők sem tudták pontosan, hogy mire használják fel ezeket a kényes információkat.

A videomegosztó alkalmazás üzemeltetője képviselőjén keresztül reagált a vádakra:

Az adatvédelem és a biztonság a TikTok legfontosabb prioritása, és megbízható irányelvek, folyamatok és technológiák vannak érvényben, amelyek segítenek megvédeni az összes felhasználót, és különösen a tizenéves felhasználókat. Úgy gondoljuk, hogy az állítások minden alapot nélkülöznek."A TikTok világszerte több mint 800 millió felhasználóval rendelkezik, az üzemeltető ByteDance vállalat tavaly milliárdos nyereséget ért el, aminek túlnyomó többsége hirdetésekből folyt be.

A keresetet minden olyan gyermek nevében indították, akik 2018. május 25-e óta használták a TikTok-ot, függetlenül adatvédelmi beállításuktól, és hogy létesítettek-e fiókot az applikációban.

A volt gyermekügyi biztos kifejtette: tisztában van vele, hogy az összes közösségi média platform gyűjt és használ információkat, a TikTok viszont ezeket túlzott mértékben teszi.

A TikTok egy rendkívül népszerű közösségi média platform, amely segített a gyerekeknek kapcsolatot tartani barátaikkal egy hihetetlenül nehéz év során. A szórakoztató dalok, a táncos kihívások hátterében azonban valami sokkal baljóslatúbb dolog áll."

Állítása szerint a vállalat adatgyűjtésével szándékosan tévesztette meg a felhasználókat és azok szüleit.

Hozzátette, hogy az érintett feleknek "joguk van tudni", hogy a TikTok "árnyékos adatgyűjtési gyakorlatán" keresztül milyen privát információkat gyűjtenek.

TikTok logóForrás: AFP/Joel Saget

Az ügyet a Scott és a Scott ügyvédi iroda képviseli, amely szerint a TikTok által gyűjtött információk "az Egyesült Királyság és az EU adatvédelmi törvényének súlyos megsértését jelentik".A TikTok és a ByteDance hirdetési bevételei a felhasználók, köztük a gyermekek személyes adataira épülnek. Elfogadhatatlan ebből az információból profitálni anélkül, hogy teljesítené törvényes kötelezettségeit, a vállalat erkölcsi kötelessége a gyermekek online védelme - állítják.

 

2019-ben a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 5,7 millió dolláros bírságot szabott ki a Byte Dance-re a gyermekek adatainak nem megfelelő kezelése miatt.  

A vállalatról korábban kiderült, hogy a Musical.ly-n keresztül tudatosan tárolta a 13 évnél fiatalabb felhasználók által közzétett tartalmakat.

A TikTok utasítást kapott az adatok törlésére és egy életkor-ellenőrző rendszer felállítására.