Beperelték a TikTok-ot, mert gyermekektől származó privát adatokat használt fel

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Peres eljárást kezdeményezett a TikTok ellen Anne Longfield, az Egyesült Királyság egykori gyermekügyi biztosa, mivel véleménye szerint az applikáció jogilag megkérdőjelezhető módon gyűjti és használja a gyermekektől származó adatokat – számol be a BBC.
Vágólapra másolva!

A keresetet az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban élő gyermekek millióinak nevében nyújtották be, akik előszeretettel használják ezt a rendkívül népszerű videomegosztó alkalmazást.

Ha a bíróság a sérelmet jogosnak ítéli, az érintett gyermekek akár több ezer font kártérítést is kaphatnak a TikTok-ot üzemeltető, pekingi székhelyű ByteDance vállalattól.

A vádat képviselő ügyvédek szerint a TikTok gyermekek személyes adatait, telefonszámait, pontos tartózkodási helyeit, és biometrikus adatait kérte el és használta fel anélkül, hogy erről előzetesen tájékoztatta volna a felhasználókat, és tőlük ehhez a törvény által előírt jóváhagyást kérte volna. Így a gyermekek és a szülők sem tudták pontosan, hogy mire használják fel ezeket a kényes információkat.

A videomegosztó alkalmazás üzemeltetője képviselőjén keresztül reagált a vádakra:

A TikTok világszerte több mint 800 millió felhasználóval rendelkezik, az üzemeltető ByteDance vállalat tavaly milliárdos nyereséget ért el, aminek túlnyomó többsége hirdetésekből folyt be.

A keresetet minden olyan gyermek nevében indították, akik 2018. május 25-e óta használták a TikTok-ot, függetlenül adatvédelmi beállításuktól, és hogy létesítettek-e fiókot az applikációban.

A volt gyermekügyi biztos kifejtette: tisztában van vele, hogy az összes közösségi média platform gyűjt és használ információkat, a TikTok viszont ezeket túlzott mértékben teszi.

Állítása szerint a vállalat adatgyűjtésével szándékosan tévesztette meg a felhasználókat és azok szüleit.

Hozzátette, hogy az érintett feleknek "joguk van tudni", hogy a TikTok "árnyékos adatgyűjtési gyakorlatán" keresztül milyen privát információkat gyűjtenek.

TikTok logó Forrás: AFP/Joel Saget

Az ügyet a Scott és a Scott ügyvédi iroda képviseli, amely szerint a

TikTok által gyűjtött információk "az Egyesült Királyság és az EU adatvédelmi törvényének súlyos megsértését jelentik".

A TikTok és a ByteDance hirdetési bevételei a felhasználók, köztük a gyermekek személyes adataira épülnek. Elfogadhatatlan ebből az információból profitálni anélkül, hogy teljesítené törvényes kötelezettségeit, a vállalat erkölcsi kötelessége a gyermekek online védelme - állítják.

2019-ben a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 5,7 millió dolláros bírságot szabott ki a Byte Dance-re a gyermekek adatainak nem megfelelő kezelése miatt.

A vállalatról korábban kiderült, hogy a Musical.ly-n keresztül tudatosan tárolta a 13 évnél fiatalabb felhasználók által közzétett tartalmakat.

A TikTok utasítást kapott az adatok törlésére és egy életkor-ellenőrző rendszer felállítására.