A lemondott Raúl Castro helyére 2021. április 19-én Miguel Díaz-Canel államfőt választották meg Kuba legbefolyásosabb tisztségére, a Kubai Kommunista Párt első titkárának. Díaz-Canel kinevezése az 1959-es kubai baloldali forradalmat vezető Castro-fivérek, Fidel és Raúl hat évtizedes kormányzását zárja le. De vajon tényleg a végéhez ért a Castro család hatalma?

Fidel Castro, Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től volt az állam vezetője 2008-as lemondásáig, amikor öccsének, Raúl Castrónak adta át a hatalmat. A most megválasztott 60 éves Miguel Díaz-Canel már a kubai forradalom után született. A hírek szerint imádja a Beatlest, tabletet használ, és a stílusa szemmel láthatóan modernebb mint a Castro-fivéreké. Így sokan számítanak rá, hogy a szocialista eszmék némileg háttérbe szorulnak majd az országban, és megtörténik a régóta várt nyugati nyitás. 

Miguel Díaz-Canel kubai elnök és Raúl Castró. 2021. április 19-én Díaz-Canelt megválasztották a párt első titkárává a lemondó Raúl Castró helyére.Forrás: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa

Azonban korántsem biztos, hogy a nemzedékváltás az ideológiában is megújulást hoz.Ezt mutatja az is, hogy Raúl Castró lemondásakor úgy nyilatkozott, hogy elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely "tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel".

A Castro család nem tűnik el a hatalmi színtérről

A nyitást az sem könnyíti meg, hogy a Castro-dinasztia két tagja még hatalmon maradt.
Raul Castro fia, Alejandro és veje, Luis Alberto Rodriguez Lopez-Callejas, továbbra is ellenőrzik a kulcsfontosságú kormányzati intézményeket. Helyük a politikai színtéren erősen megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a Castro család valóban elszakadt a sziget uralmától. Alejandro felügyeli Kuba katonai és polgári hírszerző szolgálatait, Lopez-Callejas pedig a GAESA-t irányító hadsereg tábornoka. Ez utóbbi, vagyis a Grupo de Administracion Empresorial SA, egy katonai vezetésű konglomerátum, amely Kuba gazdaságának legalább a felét irányítja. Több mint 1000 állami  érdekeltségű szervezetet vezet, köztük szállodákat, külföldi átutalásokat is bonyolító pénzváltókat, bankokat, import cégeket, műholdas TV-szolgáltatásokat, telekommunikációs vállalatokat, valamint egy új kikötőt Havannától keletre. Ezenfelül a főváros turisztikai negyedében található bárok és éttermek egy része is a GAESA-hoz tartozik. Így azok a turisták, akik egy hűsítő Cuba Libre-t szürcsölnek el Havanna óvárosának valamelyik bárjában, nagy valószínűséggel a GAESA-nak fizetik a számlát.

De hogy hova kerül a pénz? Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni. Mivel a GAESA katonai vállalkozás, a pénzügyei államtitkok.A befolyásos pozícióik tehát úgy tűnik, hogy még jó darabig garantálják a Castro család gazdasági- és társadalmi helyzetét a szigetországban.

A Castró-fivérek. 2011. április 19-én a Kubai Kommunista Párt 6. kongresszusán készült kép Fidel Castro volt kubai elnökről és öccséről, Raúl Castro kubai elnökről, miután Fidel Castro lemondott a párt első titkári posztjáról.Forrás: MTI/AP/Javier Galeano

Szocialista ország, kapitalista "udvartartás"

Fidel Castro haláláig a kubai magánszektor nem létező fogalomnak számított, 2008 óta viszont testvére, Raul irányítása alatt fontos változások indultak el az országban. Ennek ellenére a kubai gazdaság továbbra is gyengén teljesít, az emberek többsége pedig viszonylagos szegénységben él.

A Castro dinasztia életstílusával azonban korántsem a szocialista egyenlőség mintaképe. A Forbes magazin 2010-ben 900 millió dollárra (270 milliárd forint) becsülte Fidel Castro nettó vagyonát, ehhez képes az öccse, a maga 150 millió dollárjával (45 milliárd forint) viszonylag szegénynek számít. De a közösségi média éles szemei elől az örökösöknek is nehéz elbújni: egyre-másra bukkannak fel a fotók Raul és Fidel unokáinak hajókázásairól a Földközi-tengeren, párizsi kiruccanásaikról, vagy a pezsgőmámoros éjszakákról a havannai clubok VIP-szekcióiban. Így hát nem csoda, hogy a családtagok nehezen engedik el az "imperialista" életvitelt és a "mézesbödönhöz" közeli pozíciókat.

Nézze meg galériánkat régi és új kubai életképekről!

 

Kattintson a galériára, hogy lássa a koronavírus-járvány előtti kubai életképeket!Forrás: Berényi Dániel és Asztalos Ákos

Persze alapvetően nyitott kérdés az, hogy mindebben lehet-e változás a jövőben. Donald Trump elnöksége alatt az amerikai adminisztráció megtiltotta az USA vállalatainak, hogy a GAESA-val üzleteljenek, az viszont nem ismert, a mostani washingtoni adminisztráció hogyan áll majd Kubához, és ennek kapcsán a Castro családot érintő kérdésekhez.