A technológiai szektor már évek óta uralja a részvénypiacokat. Az iparág jól ismert óriásai folyamatosan menetelnek előre, és bár vannak új, feltörekvő cégek, a nagy kérdés az, a techvállalatok meddig lesznek még képesek meghatározni a tőzsdéket.

Az elmúlt évek részvénypiaci sztárja egyértelműen a technológiai szektor volt. Az olyan óriások, mint az Apple, a Google, a Microsoft, valamint a közösségi média gigászai, hosszú ideje szinte kirobbanthatatlanok a részvénypiac elitjéből. Közben jöttek olyan feltörekvő sztárok, mint a Tesla vagy a Netflix, de felmerül a kérdés, mennyire lehet tartós a techcégek tőzsdei uralkodása.

A témában a CNBC megkérdezte az Oppenheimer Asset Management eszközkezelő vezető befektetési stratégáját, aki szerint a kulcs az, hogy a technológiai szektor a világgazdaság minden szegmensében megtalálható. John Stoltzfus kiemelte, a cégek életében legalább annyira fontos szerepet játszanak a technológiai vállalatok, mint a fogyasztók hétköznapjaiban.

Meddig uralják még a technológiai sztárok a részvénypiacokat?Forrás: AFP/Hector Retamal

Mindez pedig azt jelenti, hogy a technológiai szektor egy rendkívül dinamikus iparág – tette hozzá a szakember. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány elleni védekezés során is bebizonyosodott a modern technológia kiemelkedő szerepe, hiszen ez is jelentősen közrejátszott abban, hogy ilyen gyorsan sikerült vakcinákat kifejleszteni.

Mindazonáltal befektetési szempontból Stoltzfus úgy látja, az emelkedő kamatszintek visszafoghatnák a technológiai szektor lendületét ebben az évben. Erre azonban a jelenlegi trendek szerint egyelőre nem kell számítani, mivel úgy tűnik, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve laza monetáris politikája, illetve a globális üzleti verseny egyelőre alacsonyan tartják a kamatszinteket.

Stoltzfus szerint a tavaly tavaszi piaci zuhanások kiváló vételi lehetőségeket jelentettek a befektetők számára. Akkor ugyanis a technológiai befektetők a „sebeiket nyalogatták", ahogy az árfolyamok összeomlottak, de aki ott szállt be, igen jól járhatott a következő hónapokban.

A technológiai cégeket tömörítő amerikai Nasdaq részvényindex teljesítménye a tavalyi zuhanást követőenForrás: Investing.com

A szakember szerint bár manapság kiemelkedően fontos a kellően diverzifikált befektetői portfólió, a technológiai szektor részvényei hosszabb távon is kellően ellenállók és stabilak lehetnek. Köszönhetően elsősorban az erős keresletnek, illetve a részvénypiaci felívelési hullámnak.

Az persze mindenképpen izgalmas kérdés lesz a jövőben, hogy a klasszikus nagy cégek uralják-e a szektort, vagy a feltörekvő sztárok.