A kelet-franciaországi mini Szuezi-csatornán szakértők segítségével idézik fel az Ever Given katasztrófáját. A cél, hogy az eset ismételt megtörténtének valószínűségét a minimálisra csökkentsék. A helyszín már számos alkalommal bizonyult ideálisnak hasonló szimulációs gyakorlatokra – olvasható a Reuters riportjában.

A mini Szuezi-csatorna Kelet-Franciaországban, az Alpok lábánál található a Port Revel kiképzőközpont területén. Ezt a vízszakaszt a hajókapitányok és a tengerészek kiképzésére építették,  amely ideális helyszín a csatornabeli közlekedés fortélyainak begyakorolására. Ez a képesség most a figyelem középpontjába került, miután az Ever Given teherhajó a múlt hónapban egyiptomi útja során, valószínűleg az erős széllökésnek és egy homokviharnak köszönhetőn, napokra beszorult és eltorlaszolta a Szuezi-csatornát. A gyakorlatozóknak úgy kell tudniuk manőverezni a konténerszállító hajók között, hogy ne akadjanak el.

Ever GivenForrás: AFP

"Kicsit nehéz újrateremteni a homokviharokat" - mondta a polgármester, aki egyben a kelet-franciaországi tó köré épített Port Revel kiképzőközpont ügyvezető igazgatója is. „Hasonló erejű széllökések azonban, amelyek ide-oda lökdösik a hajókat, gyakran előfordulnak." 

A mini Szuezi csatornán végzett edzés során az oktatók a kormányzási problémákat és a motorleállásokat szimulálják, hogy lássák, hogyan reagálnak ezekre a hajó vezetői. A helyszínen van még egy mini San Francisco-öböl és a texasi Port Arthur-utánzat, ahol órákat tartanak tengerjáró hajók és tartályhajók dokkolásáról és manőverezéséről a zsúfolt kikötőkben. Itt víz alatti turbinákkal gerjesztik a viharokat, széllökéseket.

A polgármester szerint az Ever Givennél történt eset, amely hat napra elzárta a Szuezi-csatornát és megfojtotta a globális kereskedelmet, arra ösztönözheti a hajózási társaságokat, hogy munkatársaikat frissítő tanfolyamokra küldjék. 

Minden hasonló baleset után új ügyfelek érkeznek hozzánk"  – büszkélkedett a polgármester.

A mini Szuezi-csatornaForrás: Reuters videó

A gyakorlatokkal ugyanis fejleszthető a tengerészek manőverezési képessége, és így csökkenhet a hasonló balesetek bekövetkezési esélye. Az „edzés" még mindig jóval kisebb költségekkel jár, mint egy Ever Given-féle baleset.