Az okostelefonok, tabletek és e-könyv olvasók tömeges elterjedésével sokan azt jósolták, hogy a hagyományos, papír alapú könyvek hamarosan eltűnhetnek és a múlt részei válhatnak. Egy friss tanulmány azonban alaposan átrajzolja az erről a kérdésről eddig alkotott elképzeléseket.

Miközben igaz, hogy rengeteget olvasunk az elektronikus eszközökön, ha azonban könyvolvasásról van szó, akkor sokan továbbra is a jó öreg könyveket választják - olvasható a Statista elemzésében. Ez a tendencia pedig várhatóan jó ideig nem is fog változni.

Ezt támasztják alá a statisztikai adatok, ugyanis a Statista Advertising & Media Outlook adatai szerint az e-bookok elterjedtsége világszerte még mindig jókora lemaradásban van a papír alapú könyvekéhez képest.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy egyes nagy könyvpiacokon a becslések szerint a lakosság hány százaléka vásárolt e-könyvet, illetve nyomtatott könyvet a tavalyi évben (a kék színű sor az e-bookokat, a fehér színű a papír alapú könyveket jelöli):

Forrás: Statista / Felix Richter / https://www.statista.com/chart/24709/e-book-and-printed-book-penetration/

Az Egyesült Államokban például, ahol az e-könyvek arányaiban népszerűnek számítanak, tavaly a lakosság 23 százaléka vásárolhatott ilyet a becslések szerint, ezzel szemben papír alapú könyvet 45 százalékuk.

Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy az e-bookok valószínűleg nem jelentik majd az utolsó szöget a hagyományos könyvek koporsójában, sokkal inkább kiegészítő termékek lehetnek. Kialakulnak a speciális alkalmazási területeik: sokan egy e-könyv olvasót csapnak a hónuk alá, amikor kimennek például a tengerpartra, vagy ezt használják munkába menet, mindaddig azonban, amíg lesznek hagyományos könyvek, addig azok meg fogják őrizni az eddigi státuszukat.