Zuhanásba kezdtek az Exxon Mobile, BP és Shell részvényei, miután az éghajlatváltozás terén betöltendő szerepük félreértelmezése vádjával New York város vezetése a bíróság elé citálta ezeket a nagy olajipari vállalatokat. Az esetről a Business Insider készített összefoglalót.

Bíróság előtt kell felelnük az American Petroleum Institute-tal együtt a legnagyobb olajipari vállalatok képviselőinek, mert New York város vezetése szerint "szisztematikusan és szándékosan megtévesztették a New York-i embereket" az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben - áll a polgármesteri hivatal sajtóközleményében. Erre az Exxon Mobile, BP és a Shell részvények jelentős zuhanással reagáltak a Föld Napján. A pert New York állam legfelsőbb bíróságán indította a polgármesteri hivatal csütörtökön.

A vád szerint félrevezető hirdetésekkel megsértették New York város fogyasztóvédelmi törvényét.

Egészen konkrétan a per állítása szerint az olajipari vállalatok 1) termékpromóciókat használtak arra, hogy meggyőzzék a fogyasztókat termékeik megvásárlása és felhasználása előnyös az éghajlatváltozás kezelésében 2) környezetvédelmi kampányaikkal hamisan azt a látszatot keltették a város lakosai felé, hogy ők a globális éghajlatváltozással szembeni küzdelem vezetői.

A város polgármesteri hivatala továbbá azt is állítja, hogy ezek az óriásvállalatok a hirdetéseikben és a közösségi média bejegyzéseikben tévesen adták meg az alacsony kibocsátású technológiákba és a zéró kibocsátású megújuló energiákba történő befektetéseik nagyságát.

"Gyermekeink megérdemlik, hogy éghajlatváltozástól mentes világban éljünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy reményt adjunk nekik, és megállítsuk ezt a drasztikus folyamatot" - mondta Bill de Blasio polgármester. A Föld napja üzenetem az olajipari óriásoknak: Találkozunk a bíróságon" - tette hozzá a polgármester.

New York-i értéktőzsdeForrás: MTI/EPA/Justin Lane

New York már korábban is beperelte a nagy olajipari cégeket jelentős környezetszennyező tevékenységeik miatt, ezt azonban akkor a fellebbviteli bíróság elutasította.

Richard Sullivan körzeti bíró a döntést így magyarázta:

„Az éghajlatváltozás egy egyedülálló nemzeti szinten is aggodalomra okot adó globális probléma. Emiatt a szövetségi törvények az ilyen esetekre nem alkalmazhatóak".

Hewitt Pate, a Chevron főtanácsosa elmondta, hogy a per "világosan rámutat arra, hogy miért nincs előrehaladás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben" és azzal érvelt, hogy eredményesebb lenne, ha az új amerikai kabinet a globális megoldás irányába más kormányokkal és más egyéb érdekelt felekkel konstruktívan tudna együtt dolgozni.