A koronavírus-járvány pusztító erővel tombol Indiában. Napról napra dől meg a halálozási számok szomorú rekordja. Boris Johnson brit miniszterelnök elővigyázatosságból lemondta a jövő hétre tervezett indiai látogatását, több más ország kormánya pedig a napokban "vörös listára" tette az országot, azaz alapvetően nem engedélyezi onnan a beutazást. Indiából sokan menekülnének, de vélhetően ezt csak az igazán gazdagok tehetik meg.

Miközben a szegényebb rétegek csak az összeomlás szélén álló egészségügyi ellátásban bízhatnak, addig a gazdagok és a szupergazdagok a Covid-19 borzalmai elől inkább a határokon kívülre igyekeznek. Erről tanúskodnak a megemelkedett légi viteldíjak és meredeken felívelő magánrepülő-bérlések számai is. Az ár-összehasonlító weboldalak alapján az egyirányú jegyek Mumbai és Dubaj között múlt pénteken és szombaton 1000 dollárba (300 ezer forintba) kerültek, ami a szokásos ár mintegy tízszerese. Az Újdelhibe és Dubajba szóló útvonalra a jegyek - a lezárások életbelépését megelőző napokban -, az ötszörösére emelkedtek. Ugyanakkor a The London Times beszámolója szerint legalább nyolc privát jet szállt le indiai milliárdosokkal a fedélzetén Londonban, egy nappal az Egyesült Királyság Indiából való beutazási tilalmának életbe lépése előtt. 

A járványhelyzet rendkívül súlyossá vált a népes országban, az egészségügyi rendszer kapacitása pedig nem bír lépést tartani a meredeken emelkedő esetszámmal. Tömeges a gyász, a halottakat máglyán égetikForrás: AFP/Prakash Singh

Egyre súlyosabb a járvány Indiában

A napokban az Egyesült Királyság felvette Indiát a járvány sújtotta országok „vörös listájára", eközben a kanadai kormány 30 napra betiltotta az Indiából és Pakisztánból történő utasszállításokat. Az Egyesült Arab Emirátusok is felfüggesztette az indiai járatait, amik egyébként a világ egyik legforgalmasabb légi folyosóját járják. Az áruszállítás ugyanakkor továbbra is megengedett az alapvető szükségletek, például oltások és egyéni védőeszközök biztosításának érdekében.

A magángépek utasainak beszámolói szerint "elképzelhetetlen borzalmak" elől menekültek el.Ráadásul a vírushelyzet egyre súlyosbodik, és naponta növekszik a regisztrált betegek száma, és a halálozási tendenciák is nagyon rosszul alakulnak. A hatalmas lélekszámú országban a kórházi ágyak és a lélegeztetőgépek száma limitált, így sok kétségbeesett család kénytelen feketepiaci „árverőkhöz" fordulni, akik korrupt adminisztrátoroktól vásárolnak kórházi helyeket.

Fertőtlenítik az utcát, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését Kalkutta városábanForrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty/NurPhoto/Debajyoti Chakraborty

Minden magángép foglalt

A beutazási korlátozások hírére a magánrepülőgépeket üzemeltető cégek megrendelései az egekbe szöktek, így külföldi repülőgépeket is kértek a kereslet kielégítésére.Például egy 13 személyes repülőgép bérlése Mumbaiból Dubajba 38 000 dollárba (11,4 millió forint) kerül, míg a hatüléses repülőgépé 31 000 dollárba (9,3 millió forint).Az emberek csoportokat hoznak létre, és megszervezik a repülők megosztását, csak hogy helyet kapjanak valamelyiken. Volt néhány kérésünk Thaiföldre, de leginkább Dubajra van igény."mondta el az Enthral Aviation szóvivője.

Mindez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az Egyesült Arab Emírségekben nagyjából 3,3 millió indiai él, akik a lakosság egyharmadát teszik ki, ezek többsége pedig Dubajban lakik.

Az Egyesült Államok egyelőre nem jelentett be beutazási korlátozást az országra, így továbbra is rendelkezésre állnak a helyek, de az árak itt is lényegesen magasabbak, csaknem megduplázódtak a normál viteldíjak.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Michael Kovac

Mennyibe kerül a magángépes utazás?

Azt, hogy a magánrepülés mennyibe kerül, elsősorban a repülőgép mérete és az utazott órák száma határozza meg. 

A hongkongi ApertusAviation szóvivője elmondta, hogy egy ultra nagy távolság megtételére képes magánrepülőgép bérlése Mumbaiból Londonba, kilencórás repülési idővel, 125 800 és 148 600 dollár (37,7-44,5 millió forint) között mozog.

Referenciaértékként az Egyesült Államokban működő Air Charter Service „óránkénti" bérleti díja 2020 szeptemberében:
Könnyű sugárhajtású gép (4–6 utas): 1,2 -1,65 millió forint

Közepes sugárhajtású repülőgép (6–9 utas): 1,65–2,7 millió forint

Nehéz sugárhajtású repülőgép (16-19 utas): 3,3-6 millió forint

Egyértelműnek tűnik, hogy ilyen költségeket csak a nagyon tehetős indiaiak engedhetnek meg maguknak. Ugyanakkor egy indiai üzleti lap épp arról ír, hogy a magánrepülők bérlése hirtelen nemcsak a nagyon gazdagok, nagyvállalkozók, mágnások kiváltsága lett, hanem az egyébként kevésbé tehetősek is megpróbálkoznak azzal.

Persze az is valószínűsíthető, hogy az itt tárgyalt gyakorlatnak nagy visszhangja lesz a járványtól most különösen sújtott országban. Emlékezetes, hogy tavaly az indiai kormány megtiltotta ezeket az "orvosi evakuációnak" mondott repüléseket, abbéli aggályai miatt, hogy a gazdag emberek hamisan állították, hogy egészségügyi okokból kellett sürgősen külföldre távozniuk akkor, amikor egyébként a kereskedelmi járatokra már általános tiltás vonatkozott.