A gazdaság újraindulásával párhuzamosan a kiskereskedelem és a szolgáltatások is fokozatosan felpöröghetnek. A költségvetés áfabevétele idén már elérheti az 5 ezermilliárd forintot - olvasható a Világgazdaság összeállításában.

Személyi jövedelemadóból és társasági adóból jóval nagyobb bevételt remél a kormány az idén, mint a 2020-as év tényleges adata – mondta a Világgazdaságnak Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere, miután a kormány benyújtotta a parlamentnek a büdzsé idei módosítását.

A törvényjavaslatból kiderült: általános forgalmi adóból a tavalyi 4670 milliárd forint után idén már több mint 5 ezer milliárd forint bevétellel számol a kormány, de jövedéki adóból 50 milliárddal, személyi jövedelemadóból pedig csaknem 200 milliárd forinttal magasabb bevételt vár a kabinet.

A növekvő fogyasztás támogathatja a költségvetési adóbevételeketFotó: Csudai Sándor - Origo

Berobbanhat a fogyasztás az év második felében, és jócskán megnövelheti a költségvetés fogyasztási típusú bevételeit"

– nyilatkozta a lapnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Hangsúlyozta: az elhalasztott fogyasztás megjelenése mellett az infláció is várhatóan tovább emelkedik, sőt, nem tartja kizártnak, hogy a korábban jósolt 4 százaléknál is magasabb lesz az idén, ami szintén emelheti az áfabevételeket. Suppan Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyáron több olyan sportrendezvény is lesz, amely mind a kiskereskedelem, mind az idegenforgalom bővülését dinamizálhatja az év további részében.

Rengeteg zárva tartó cégnek egyszerűen nincs bevétele, tehát áfát sem fizet. A veszélyhelyzet múltával pedig a fizetési könnyítések is lejárnak lassan

– indokolta a Világgazdaságnak bizonyos adófajták esetében a gazdaság újraindításától várható bevételnövekedést Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adószakértője.