London pénzügyi központjában a tervek szerint legalább 1500 lakást alakítanának ki üres irodák helyén. A koronavírus-járvány miatt ugyanis számos iroda elvesztette eredeti funkcióját, és a City elkezdene alkalmazkodni az új munkavégzési formákhoz.

A londoni dolgozók számára már hosszú évek óta hatalmas problémát jelentenek a magas lakásbérleti díjak. Ez különösen a kulturális és kreatív iparágakat érintette, melyek munkatársai egyre inkább kiszorultak London hagyományos központjából. 

Most azonban úgy tűnik, megkezdődhet egyfajta fordulat, ugyanis a város pénzügyi központjában legalább 1500 lakást alakítanának ki a koronavírus-járvány miatt kiürült irodákból  – írja a The Guardian. A City of London Corporation nevű állami szerv a tervek szerint 2030-ra fejezné be az ingatlanfejlesztési projektet, együttműködve az Oliver Wyman tanácsadócéggel. A hivatalos bejelentés szerint a terv része lenne a járvány utáni gazdasági és társadalmi trendekhez való alkalmazkodásnak.

A fejlesztés pedig igen komoly növekedést jelentene az elérhető lakóingatlanok számában. Összesen 20 százalékkal bővülne ugyanis a jelenleg elérhető, 7850 darabos lakóingatlan-állomány. A növekedés jelentőségét az is mutatja, hogy a városvezetés adatai alapján London pénzügyi központjában (Square Mile) mindössze hét új lakóingatlan épült 2017 és 2018 márciusa között.

London új projekttel javítana a város lakhatási körülményeinForrás: robertharding/Chris Mouyiaris/Chris Mouyiaris

A város hagyományos központjának számító, kevesebb mint 3 négyzetkilométeres terület évszázadokon keresztül rendkívül sűrűn lakott térség volt, azonban az elmúlt évtizedekben a lakosok fokozatosan költöztek ki a központból, köszönhetően elsősorban a tömegközlekedés fejlődésének. Ezzel párhuzamosan az irodák kezdték elfoglalni a régiót. A koronavírus-járvány előtt kevesebb mint 10.000 ember élt a negyedben. 

Ez pedig tavaly kifejezetten előnytelennek bizonyult a helyi vállalkozók számára. Ahogy ugyanis a járvány miatt kiürültek az irodaházak, és turisták sem érkeztek, a helyi kávézók, szendvicsbárok vagy tisztítók hirtelen elvesztették a vendégkörüket. 

Az sem mellékes tényező, hogy bár a City a híres nagyvállalatairól ismert, a negyedet elsősorban a kis- és közepes vállalatok dominálják. A járvány előtt a negyedben több mint 24.000 cég működött, melyek 99 százaléka kis- vagy közepes vállalkozás volt. Sokan pedig úgy terveznek, hogy a járvány után is fenntartják az otthoni munkavégzés lehetőségét. Így jár el sok olyan nagyvállalat is, amely igen nagy számban foglalt el a központban irodákat. Következésképpen, az új környezetben ezeknek a helyiségeknek egy jelentős részére nem lesz már szükség, vagyis minden szempontból logikusnak tűnik a lakóingatlanok kialakítása azokból.

Új világra készül a londoni CityForrás: Photononstop/Calle Montes/Photononstop/Calle Montes

Mindeközben a City vállalatai is folyamatos átalakuláson mennek keresztül. Korábban a pénzügyi szektor szinte egyeduralkodó volt a negyedben, azonban mára a technológiai cégek egyre nagyobb számban jelennek meg a területen. Erre pedig a városvezetés is igyekszik reagálni, például 2022-re 5G-lefedettséget terveznek a Square Mile utcáin. 

A fentiek mellett a projekt támogatná a kerékpáros és gyalogos közlekedést, valamint a közösségi és kulturális terek létrehozását.  Ezek együtt pedig a tervek szerint új életet hoznának London történelmi központjába.