Irodák helyett lakások lephetik el a világ egyik pénzügyi központját

Lloyd's Building, City of London, London, England travel destination photography HORIZONTAL colour image EUROPE outdoors no people REFLECTION building exterior ARCHITECTURE united kingdom england london english culture capital cities city of london lloyd'
Lloyd's Building, City of London, London, England, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
London pénzügyi központjában a tervek szerint legalább 1500 lakást alakítanának ki üres irodák helyén. A koronavírus-járvány miatt ugyanis számos iroda elvesztette eredeti funkcióját, és a City elkezdene alkalmazkodni az új munkavégzési formákhoz.
Vágólapra másolva!

A londoni dolgozók számára már hosszú évek óta hatalmas problémát jelentenek a magas lakásbérleti díjak. Ez különösen a kulturális és kreatív iparágakat érintette, melyek munkatársai egyre inkább kiszorultak London hagyományos központjából.

Most azonban úgy tűnik, megkezdődhet egyfajta fordulat, ugyanis a város pénzügyi központjában legalább 1500 lakást alakítanának ki a koronavírus-járvány miatt kiürült irodákból

– írja a The Guardian. A City of London Corporation nevű állami szerv a tervek szerint 2030-ra fejezné be az ingatlanfejlesztési projektet, együttműködve az Oliver Wyman tanácsadócéggel. A hivatalos bejelentés szerint a terv része lenne a járvány utáni gazdasági és társadalmi trendekhez való alkalmazkodásnak.

A fejlesztés pedig igen komoly növekedést jelentene az elérhető lakóingatlanok számában. Összesen 20 százalékkal bővülne ugyanis a jelenleg elérhető, 7850 darabos lakóingatlan-állomány. A növekedés jelentőségét az is mutatja, hogy a városvezetés adatai alapján London pénzügyi központjában (Square Mile) mindössze hét új lakóingatlan épült 2017 és 2018 márciusa között.

London új projekttel javítana a város lakhatási körülményein Forrás: robertharding/Chris Mouyiaris/Chris Mouyiaris

A város hagyományos központjának számító, kevesebb mint 3 négyzetkilométeres terület évszázadokon keresztül rendkívül sűrűn lakott térség volt, azonban az elmúlt évtizedekben a lakosok fokozatosan költöztek ki a központból, köszönhetően elsősorban a tömegközlekedés fejlődésének. Ezzel párhuzamosan az irodák kezdték elfoglalni a régiót. A koronavírus-járvány előtt kevesebb mint 10.000 ember élt a negyedben.

Ez pedig tavaly kifejezetten előnytelennek bizonyult a helyi vállalkozók számára. Ahogy ugyanis a járvány miatt kiürültek az irodaházak, és turisták sem érkeztek, a helyi kávézók, szendvicsbárok vagy tisztítók hirtelen elvesztették a vendégkörüket.

Az sem mellékes tényező, hogy bár a City a híres nagyvállalatairól ismert, a negyedet elsősorban a kis- és közepes vállalatok dominálják. A járvány előtt a negyedben több mint 24.000 cég működött, melyek 99 százaléka kis- vagy közepes vállalkozás volt. Sokan pedig úgy terveznek, hogy a járvány után is fenntartják az otthoni munkavégzés lehetőségét. Így jár el sok olyan nagyvállalat is, amely igen nagy számban foglalt el a központban irodákat. Következésképpen, az új környezetben ezeknek a helyiségeknek egy jelentős részére nem lesz már szükség, vagyis minden szempontból logikusnak tűnik a lakóingatlanok kialakítása azokból.

Új világra készül a londoni City Forrás: Photononstop/Calle Montes/Photononstop/Calle Montes

Mindeközben a City vállalatai is folyamatos átalakuláson mennek keresztül. Korábban a pénzügyi szektor szinte egyeduralkodó volt a negyedben, azonban mára a technológiai cégek egyre nagyobb számban jelennek meg a területen. Erre pedig a városvezetés is igyekszik reagálni, például 2022-re 5G-lefedettséget terveznek a Square Mile utcáin.

A fentiek mellett a projekt támogatná a kerékpáros és gyalogos közlekedést, valamint a közösségi és kulturális terek létrehozását.

Ezek együtt pedig a tervek szerint új életet hoznának London történelmi központjába.