A szaúdi állam tárgyalásokat folytat a Saudi Aramco állami olajóriás 1 százalékának eladásáról. A vásárló nem ismert, de a koronaherceg szerint egy „vezető globális energiacég" szerezheti meg a részesedést.

Bár még nem született konkrét döntés, de tárgyalások folynak arról, hogy egy vezető globális energiacég megvásárolja a világ egyik legnagyobb olajtársaságának számító Saudi Aramco 1 százalékát – mondta Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, aki nem nevezte meg konkrétan a lehetséges vevőt.

A koronaherceg kiemelte, más vállalatokkal is folytatnak tárgyalásokat, és az Aramco részvényeinek egy része átkerülhet a szaúdi szuverén vagyonalap tulajdonába – írja a CNBC. A trónörökös mindezt egy olyan interjúban mondta, amely a Saudi Vision 2030 nevű projekt ötödik évfordulójára készült. Ez az a nagyszabású projekt, melynek célja, hogy diverzifikálja Szaúd-Arábia gazdaságát, és leépítse az olajexporttól való függőségét.

Újabb részt adhatnak el a Saudi Aramco olajóriásbólForrás: AFP/Ian Timberlake

A Saudi Aramco 1 százaléka bár önmagában elenyészőnek tűnik, de mégis hatalmas értékről van szó. Az Aramco kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) ugyanis a világ legnagyobb ilyen üzlete volt 2019 decemberében, és akkor is csupán a vállalat 1,5 százalékát vitték ki a nyílt piacra.

A vállalat akkor az üzlettel 25,6 milliárd dollárnyi tőkét szerzett, majd egy opción keresztül még 450 millió darab részvényt értékesített, 29,4 milliárd dollárra emelve a teljes tőkebevonást. Az Aramco részvényállományának több mint 98 százaléka a szaúdi kormány tulajdonában van.