Kettős védelem a befektetési alapok ügyfeleinek - MNB Pénzügyi sarok

Van egy kis spórolt pénzed? Mutatjuk, mibe érdemes befektetned bank család befektetés
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: "Jó feltételekkel egy befektetési alapot ajánlottak nekünk, de aggódom: ezeknél is van olyan garancia baj esetére, mint a banki betétbiztosítás?" (S. Tamás, Rajka). A témában Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője válaszol.
Vágólapra másolva!

A befektetési döntéseket meghozó és végrehajtó befektetési alapkezelőknél fontos biztonsági szabály, hogy azok nem vezethetik alapjaik számláit. Ez annyit jelent, hogy a befektetési alapok készpénzállománya erre engedéllyel rendelkező hitelintézetnél, míg értékpapírjai a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél vezetett elkülönített, nevesített alszámlán (külföldi értékpapírok pedig jellemzően nagy nemzetközi elszámolóházaknál) vannak nyilvántartva.

Így tehát a befektetési alapkezelők közvetlenül nem rendelkezhetnek befektetett megtakarításainkkal.

A befektetési alapkezelők ezen felül kötelesek letétkezelőt megbízni, amely intézmény kizárólag a befektetők érdekében jár el, és ennek keretében ellenőrzi az alap pénzmozgásait, vezeti számláit, nyilvántartja eszközeit, és biztosítja az alap törvényes működését.

A befektetési alapkezelő részére a forgalmazási tevékenységet (az esetek legnagyobb részében) egy befektetési szolgáltató végzi, így befektetési jegyeinket is független számlán helyezik el.

A letétkezelő őrzi az adott befektetési alap eszközeit, intézi technikailag az értékpapírügyletek lebonyolítását, sőt közreműködik az alapban lévő eszközök értékének megállapításában is. Mindezzel ellenőrzi az alapkezelő tevékenységét, ahogyan az alapkezelő is ellenőrzi a letétkezelő tevékenységét.

A forgalmazást végző befektetési szolgáltató pedig őrzi a befektetési jegyeinket.

Fontos biztosíték mindezek mellett, hogy az említett intézmények szakmai felelősségbiztosítással is rendelkeznek.

A befektetési szolgáltatóknál, egyéni ügyfeleket kiszolgáló befektetési alapoknál fialó megtakarításainkat - vagy akár az ügyfélszámlánkon lévő pénzünket is - itthon garanciaintézmény is védi. A Befektető-védelmi Alap (Beva) akkor fizet nekünk, ha a részünkre értékpapírszámlát vezető, bármely befektetési vállalkozás, alapkezelő, vagy éppen befektetésekkel is foglalkozó bank tagjával (ma ez összesen 45 intézmény) szemben, amelyiknek az ügyfele vagyunk, a Magyar Nemzeti Bank felszámolási eljárást kezdeményez, vagy a bíróság felszámolást rendel el.

A Beva e befektetési intézmények tagdíjából rendelkezik sokmilliárdos vagyonnal az esetleges káresetekre. Ha ez sem lenne elegendő, a magyar állam a törvény szerint készfizető kezességvállalással állna a garanciaszervezet esetleges hitelfelvétele, kötvénykibocsátása mögé.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kártalanítást a Beva honlapjáról letölthető űrlapot kitöltve, és azt a garanciaszervezethez eljuttatva nekünk kell igényelnünk. A részletekről a Beva a felszámolás bírósági elrendelését követő 15 napon belül tájékoztatást ad. Kérelmünkhöz mellékelnünk kell ügyfélszerződésünk másolatát is. Ezt az értesítésünket azután a Beva egybeveti a felszámolótól kapott adatokkal, s így állapítja meg hajszálpontosan, hogy mennyi jár nekünk.

Kártalanítási kérelmünket az igényérvényesítési lehetőség első napjától számított 1 évig adhatjuk be.

Kivételt jelent, ha igazolni tudjuk, hogy mentségünk (például hosszabb külföldi távollét, gyógykezelés) volt a késlekedésre. Ennek elhárulta után viszont 30 napon belül be kell adni igényünket.
A Beva az intézménynél hiányzó befektetéseink tényleges összege alapján így akár 100 ezer eurónyi (jelenleg bő 35 millió forintnyi) kártalanítást is fizethet nekünk. Egy millió forintig száz százalékos a kártalanítás, az a fölötti rész kilenctizedét kaphatjuk kézhez.

A felszámolás alá került intézménynél ténylegesen meglévő értékpapírjainkat, készpénzünket (ha maradt ilyen) nem a Beva-tól, hanem a felszámolótól kapjuk majd meg. Utóbbi tehát a garanciaintézménytől független eljárás.

Nem jár sehonnét kártalanítás a befektetésünk esetleges értékvesztése után, vagyis, ha például az adott részvény árfolyama éppen kedvezőtlenül alakult a tőzsdén.

A Beva-t érintő kárigények elbírálására 90 napja van a befektetővédelmi intézménynek, s további 90 nap alatt már meg kell történnie a kifizetésnek is (utóbbi határidő rendkívüli esetben még egyszer meghosszabbítható). Ennek módja alapesetben az, hogy erre felkért bank utalja a pénzt vagy vehetjük fel azt annak valamelyik bankfiókjában. Kisebb összegeket postán is utalhatnak.

A Beva kártalanítására főszabály szerint valamennyi befektető jogosult, a befektetési ismeretekkel rendelkező vállalatok, állami és önkormányzati szervek kivételével. Ha a befektetői garanciaintézmény esetleg elutasítaná jogos igényünket a kifizetésre, bírósági perben adhatjuk be igényünket mégis arra. A Beva-ról, az általa nyújtott kártalanításról, és tagintézményeiről honlapján érhetjük el a legfrissebb információkat.

Amennyiben egy bank menne csődbe, a bankbetéteink, folyószámlán lévő pénzünk (vagyis a nem befektetési jellegű követeléseink) után nem a Beva, hanem az Országos Betétbiztosítási Alap térítheti meg a kárunkat.

válaszolt Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője