Tovább bővíti mátészalkai gyárát a Pöttyös Túró Rudi gyártója

túró rudi
Hamarosan exportra is jut belőle
Vágólapra másolva!
Tovább bővíti mátészalkai tejipari gyárát a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt., az 5,1 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 980 millió forint támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: a beruházással a mátészalkai gyárban és a budapesti szolgáltató központban 784 ember megélhetése válik továbbra is kiszámíthatóvá, a fermentált tejtermékekhez kapcsolódó technológiai fejlesztéssel a gyár termelési kapacitása 25 százalékkal nő.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi napi egymillió Pöttyös Túró Rudinál is többet állítanak majd elő, bővül a Pöttyös-termékek portfóliója, ahogy nő a desszertüzem kapacitása is

- sorolta.

A cég a túró rudi és más termékei gyártásához 36 régiós tejtermelő, és 450 magyar beszállító terményét használja fel, így több ezer magyar család megélhetéséhez járulnak hozzá.
Kitért arra, hogy a holland vállalatok a 10. legjelentősebb beruházók Magyarországon, 15 ezer munkahelyet tartanak fenn. A holland-magyar kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 8,5 milliárd eurót tavaly, ezzel Hollandia a 8. legjelentősebb kereskedelmi partner lett.

Szijjártó Péter ismertette:

a magyar élelmiszeripar 8 százalékos növekedést tudott felmutatni a tavalyi nehéz évben, 3800 milliárd forint termelési értéket állított elő, 147 ezer embert foglalkoztat. Az élelmiszeripari export 13 százalékkal bővült.

Bővíti mátészalkai üzemét a FrieslandCampina Forrás: FrieslandCampina Hungária

Szijjártó Péter közlése szerint eddig 3,5 millió keleti vakcina érkezett az országba, délelőtt újabb 400 ezer érkezik. A négymillió beoltott - ami a következő napokban bekövetkezik - elérése után újabb lazítás következik, ami segíti, hogy a magyar gazdaság Európában elsőként vegyen lendületet.

Szautner Péter, a FrieslandCampina Zrt. vezérigazgatója elmondta: az újabb beruházás jó példája a nemzetközi vállalat és a helyi termelők hosszú távú sikeres együttműködésének, amivel magyar márkákkal és szolgáltatásokkal piacvezető pozíciót lehet elérni.

A cég a világ legnagyobb szövetkezeti tulajdonú vállalata, 140 éves múltra tekint vissza.

Leányvállalataival a világ 38 országában van jelen, 24 ezer dolgozót foglalkoztat, a termékeit több mint 100 országba exportálja. A 11 milliárd eurós árbevételével a globális élelmiszerpiac fontos szereplője.

Közölte:

a magyar vállalat már 24 éve a magyar élelmiszerszektor meghatározó szereplője, a Pöttyös, vagy Milli termékek gyártója.

A csoport 2017 óta Budapesten üzemelteti egyik pénzügyi és beszerzési szolgáltatóközpontját. Az eredményeik alapja a helyi szakértelem, a nemzetközi tapasztalat, és a magyar márkák, tradíciók sikeres ötvözése - mondta. A cég 1500 dolgozójából 300-an dolgoznak Mátészalkán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a FrieslandCampina Hungária Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2021. április 29-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondta, a több évtizedes tradíciók megőrzése mellett folyamatosak a fejlesztések a vállalatnál, az elmúlt 5 évben 33 százalékkal sikerült növelni az üzem kapacitását.

A magyar kormány az újabb kapacitásbővítéshez nyújt segítséget, ezzel további 25 százalékkal több terméket tudnak majd előállítani.

A fejlesztések további hosszú távú, kiszámítható partnerséget jelentenek a beszállítóknak, a dolgozóknak egyaránt. A tavalyi év nehézségei ellenére minden egyes liter leszerződött tejet felvásároltak, megőrizték stabil működésüket, és piaci pozíciójukat, a mostani beruházással pedig a vállalatnak új külpiaci értékesítési lehetőségek is nyílnak - összegezte a vezérigazgató.

Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a környék elsősorban a mezőgazdasági termelésből él, a tejipara meghatározó, a fejlesztésekkel, az oktatás-képzés fejlesztésével még szorosabbra fűzik az együttműködést ezen a területen.

- mondta.