Néhány hónapja a dogecoin nevű kritpovalutát még szinte csak a rajongói ismerték. A pénzügyi piacok pedig egyszerű viccnek tekintették a kriptopénzek tömegében, amelynek semmi jelentősége az olyan nagyágyúkhoz képest, mint a bitcoin vagy az ethereum. Aztán jött a fordulat, és a dogecoin hatalmas lendületet vett, sokan pedig komoly vagyonokat szereztek a vásárlásával. A kutyás mémből alkotott token hirtelen a pénzügyi piac sztárja lett, rajongók és szkeptikusok sokaságát gyűjtve maga köré.

Amikor 2013-ban két átlagos amerikai fiatal szoftvermérnök, Jackson Palmer és Billy Markus létrehozták a dogecoin nevű kritpovalutát, valószínűleg álmukban sem gondolták, hogy az mára a pénzügyi piac egyik legismertebb eszköze lesz, amelyről még Elon Musk is rendszeresen posztol a közösségi médiában.

Egy mém felemelkedése

A történet egy mémmel kezdődött, melynek alapja egy Shiba Inu kutyáról készült kép, amely napjainkban is különböző formában (számos transzformációval) kering az interneten, hatalmas népszerűséggel. Ez a mém a "doge."Palmer és Markus eredetileg félig viccből hozta létre a dogecoint 2013 decemberében, amely egy nyílt forráskódú fizetőeszköz. Mivel a dogecoin értéke minimális volt, a rajongók, akik tudtak róla, először csak a kedvelt internetes tartalmakért küldözgettek dogecoinokat egymásnak. Aztán, ahogy ez a mémekkel lenni szokott, a dogecoin elkezdett terjedni, és szép lassan önálló éltre kelt.

A világhírű kutya, a doge mém megihletőjeForrás: Know Your Meme

A közösség egyre nőtt, és idővel már a dogecoin segítségével támogatták például Josh Wise amerikai Nascar-autóversenyzőt vagy a jamaikai bob csapat 2014-es olimpiai indulását. Utóbbin felbuzdulva, Eric Nakagawa megalapította a Dogecoin Foundation nevű alapítványt, amely a kenyai Tana vízgyűjtő területén egy kút megépítéséhez gyűjtött adományokat, együttműködve a Charity: Water nevű szervezettel.

Mi az a mém?
Az internetes mémek már az 1990-es években jelen voltak, és olyan információkat takarnak, amelyek divatszerűen, szinte önálló életet élve, folyamatosan változva, és újabb helyzetekhez alkalmazkodva terjednek az interneten, új jelentéseket közvetítve. Lehetnek bármik, a vicces képektől, videókon át, egyszerű, a klasszikus pletykákhoz hasonló híresztelésekig.
A mém fogalmát Richard Dawkins alkotta meg, és azt kívánta leírni vele, hogy – meglátása szerint – a génekhez hasonlóan a kulturális kódokat is képesek vagyunk átadni és továbbörökíteni. A „mém" (meme) szó tehát a „gén" (gene) szó mintájára létrehozott kifejezés, amely Dawkinsnál a kultúra másolható és másolódó alapegységeit jelöli.

Technikai szempontból is van egy nagy különbség a bitcoin (és a hozzá hasonló kriptopénzek), illetve a dogecoin között. Míg ugyanis a kibányászható bitcoinok száma véges, az elvileg elérhető dogecoinoké végtelen. Eredetileg 100 milliárd darab elérhető dogecoinnal indult el a hálózat, majd 2015 közepétől minden évben további 5 milliárd darabbal növelték az elérhető mennyiséget. Hogy jobban érzékelhetők legyenek az értékek a történet kezdeti szakaszában: 2015 decemberében 1000 dogecoin nagyjából 30 forintot ért. Ugyanekkor a dogecoin teljes kapitalizációja, vagyis az elérhető tokenek összértéke, hozzávetőleg 20 millió dollár volt.

Kirobbanó siker

Ha ugrunk egy nagyot napjainkig, akkor a fenti történethez képest már egészen más helyzettel állunk szemben. Az elérhető dogecoinok összértéke 2021. április 30-án 42,75 milliárd dollár volt, a token árfolyama pedig az év eleje óta több mint 6700 százalékot emelkedett. Noha egyetlen token értékének mindenkori csúcsa 0,45 dollár (kb. 150 forint) volt idén, egyesek egész vagyonokat gyűjtöttek össze csak az elmúlt 1-2 hónap során. Ha pedig a teljes kriptovaluta-piacot nézzük, akkor a dogecoin mára a hetedik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező fizetőeszköz.

Azt, hogy mégis mi okozta 2020 végétől a dogecoin ilyen hatalmas felfutását, azt nem könnyű megmondani. Részben az, hogy a kriptovaluták egyébként is egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik a dogecoin rajongótáborát adják – legalábbis a magját. Részben a technológiai feltételek változása a magyarázat a befektetési szektorban. A különböző, nagyon könnyen használható befektetési alkalmazások ugyanis sokak számára elérhetővé tették a kereskedést.

A dogecoin/dollár árfolyam idei alakulása, április 30-áigForrás: Investing.com

Az sem mellékes, hogy a dogecoin felfutásával szinte egy időben zajlottak le a GameStop nevű vállalat körüli igen különös részvénypiaci események, amikor a Redditen és más fórumokon szerveződő kisbefektetők szinte „hadjáratot" hirdettek a nagy intézményi szereplők ellen. Utóbbinak azért lehet jelentősége, mert sok olyan fiatalt lelkesíthetett, akik úgy vélték, miközben ők meggazdagodhatnak, ezzel még viccet is csinálnak a nagyokból – voltak olyan körök is, amelyek egyenesen a kisbefektetők pénzügyi forradalmáról beszéltek.

Ahogy pedig a szekér beindult, jöttek a nagyobb rajongók is. Sztárok sora állt ki a dogecoin mellett, de azt nem mindig tudni, hogy milyen mértékben vicceltek illetve vették komolyan a kutyás kriptovaluta támogatását.Elon Musk például valószínűleg elég komolyan közöl támogató bejegyzéseket a tokenről a közösségi médiában, de nemrég például Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat tulajdonosa jelentette be, hogy a klubja közel 6000 dogecoin-trankzakciót hajtott végre áprilisban. Hogy mindezek milyen hirtelen tudják megmozgatni a token árfolyamát, azt jól mutatja, hogy a két Twitter-bejegyzést követően a dogecoin árfolyama 24 órán belül 20 százalékot emelkedett.

Rajongás és spekuláció

A dogecoin rendkívül gyors felemelkedése pedig sokakat nagyon hirtelen tett gazdaggá. Az egyik dogecoin-milliomos, a 33 éves Glauber Contessoto például a CNBC-nek adott interjújában elmondta, közel 180.000 dollárért vásárolt dogecoint február 5-én, amikor a token árfolyama nagyjából 0,045 dolláron állt. A döntése elég jól megtérült, tekintve, hogy mindössze két hónap alatt már több mint 1 millió dollárt ért a befektetése. A jelenség egész hátterét is jól érzékelteti, hogy Contessoto miként reagált a sikerre. A CNBC-nek elmondta, hogy nagyon izgatott volt, és mivel még új volt a Redditen (a világ egyik legnépszerűbb internetes fóruma), gyorsan posztolni is akart egyet.

Vannak azonban olyanok, akik sokkal szkeptikusabban fogadják a dogecoin sikerét. Egyesek szerint ugyanis egy olyan hatalmas spekulatív hullámról van szó, amely nemcsak pénzügyileg lehet veszélyes a befektetők számára, de akár a kriptovaluták egész ökoszisztémájának megítélését is alááshatja.Az elmúlt időszakban ugyanis sokakban felmerült, hogy a kriptovaluták mögött álló technológia lehet a pénzügyi rendszer jövője, de ezt nem biztos, hogy könnyű hitelesen képviselni, ha közben egy aranyos kutyából alkotott mémből létrehozott, eredetileg viccnek induló fizetőeszköz a kriptopiac aktuális sztárja.

Egyesek valódi milliomosok lettek a viccnek induló kriptovalutának köszönhetőenForrás: Wikimedia Commons

A CNBC által megkérdezett befektetési szakemberek többsége szerint a dogecoin egyértelműen egy spekulatív buborék, és a nagy intézményi szereplők (hivatalosan legalábbis) igyekeznek távolságot tartani az eszköztől.

De még maguk az alkotók is vegyes érzésekkel figyelik az eseményeket. Miként Billy Markus nemrég megfogalmazta: Nem bánom, ha valaki tíz dollárért vesz némi dogecoint. Az mókás, olyan, mintha valaki erre költené egy mozijegy árát. De amikor valaki már 20.000 dollárt költ rá, az igencsak zavarba ejtő."

A dogecoin jövője természetesen megjósolhatatlan, ennyiben egy tipikus mémről van szó. Elképzelhető, hogy akár heteken belül kimegy a divatból, és összeomlik az árfolyam, de nem kizárt, hogy további dogecoin-milliomosok születnek, mert tartósan szárnyal majd az értéke. Egy dolog viszont biztosan látszik, jelesül, hogy az internetes közösségek képesek felforgatni a pénzügyi szektort, még ha csak időszakosan is. Ez pedig még sok izgalmat és fejfájást okozhat a jövőben, azonban a jelenség mellett többé már nem lehet szó nélkül elmenni.