Talpra állhat a parányi királyság, amit korábban Svájccal tévesztettek össze

III. MSWATI
Manzini, 2018. április 20. A tajvani elnöki hivatal felvétele szváziföldi alattvalókról III. Mswati király 50. születésnapi ünnepségén, amelyen egyúttal az ország függetlenségének 50. évfordulójáról is megemlékeznek
Vágólapra másolva!
A kicsiny eSwatini királyság gazdaságát az összeomlás veszélye fenyegette sokáig, úgy tűnik azonban, hogy a Covid-19 járvány megadta azt a lehetőséget, amelyre szüksége volt a helyi gazdaság átalakításához.
Vágólapra másolva!

A Világbanktól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott segélyek enyhítették a fiskális kihívásokat, és a pénzeszközökhöz való hozzáférés lehetővé tette a kormány számára a finanszírozási hiány megszüntetését és a belföldi kiadási hátralékok csökkentését. Míg a Világbank 5 millió dolláros (1,5 milliárd forint) hitelt is folyósított az országnak a Covid-19 vakcinák megvásárlására és a kritikus egészségügyi rendszerének megerősítésére, addig

a kormány olyan ambiciózus gazdaságélénkítési tervet irányzott elő, amely végleg kivezetheti a gödörből az afrikai országot.

A 2018 áprilisi felvételen Caj Jing-ven tajvani elnök nézi, amint III. Mswati király hatalmas tortát vág fel az 50. születésnapján, amelyen egyúttal az ország függetlenségének 50. évfordulóját is ünnepelték. Az uralkodó ekkor jelentette be, hogy a Szváziföldi Királyság neve ezentúl eSwatini Forrás: MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal/-------------------

A monarchia élén álló III. Mswati király, Szváziföld függetlenségének 50. évfordulóján döntött úgy, hogy a kicsiny dél-afrikai országot innentől történelmi nevén, eSwatiniként kell majd megemlíteni. A vezetők abban reménykednek, hogy az új névvel és a világjárvány adta lehetőségek kiaknázásával az ország, hamarosan a régió legerősebbjei közé tartozhat.

Adalék mindehhez, hogy akkor Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland - Svájc, Swaziland - Szváziföld) addig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

A döntéshozók által közzétett, világjárvány utáni gazdaságélénkítési terv 8 fő ágazatra összpontosít: a vállalkozásokra, a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra és a környezetvédelemre, a bányászatra, az energiára és a vízre.

A vírus előtt nem csak a cashflow, de a beruházások is hiányoztak és félő volt, hogy csődőt jelent az ország. A Dél-Afrika és Mozambik közé ékelődő terület, Afrika utolsó abszolút monarchiája, amelyet 1986 óta irányít III. Mswati király.

Az országban 1,3 millió ember él, kétharmaduk a szegénységi küszöb alatt, és a felnőtt lakosság 27,2 százaléka HIV-fertőzött, ami a legmagasabb arány az egész világon.

Nem csoda hát, hogy a lakosság is nagy reményeket fűz a bejelentett kormányzati reformokhoz.

Ez nem népmese: a több tízezer szűzlány azért gyűlik össze minden évben nádtáncot lejteni a palota előtt, hogy a király egyet új feleségnek választhasson közülük. Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Az előrejelzések szerint a hatalmas költségvetési hiány már középtávon is csökkenni fog, ha a kormány sikeresen végrehajtja a tervezett hároméves fiskális konszolidációt.

Az ország ipari és kereskedelmi minisztere, Manqoba Khumalo szenátor, a napokban így nyilatkozott a Business Africa-nak:

A kérdés most már az, valóban képes lesz-e az ország a régió példaértékű fejlődést produkálójává válni.