Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti az üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges feltételeket

KURESI, Sah Mahmúd; SZIJJÁRTÓ Péter
Iszlámábád, 2021. április 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter (középen, b-j) Iszlámábádban, a pakisztáni-magyar üzleti fórum megnyitóján 2021. április 30-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti azt az öt előfeltételt, amely a két állam közötti üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Iszlámábádban, ahová népes magyar üzleti delegáció kíséretében látogatott el.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a két ország között nincs politikai akadálya a gazdasági együttműködésnek, és egyetértenek abban, hogy "nem kell kioktatni egymást" belpolitikai kérdésekben.

A kölcsönös fizikai jelenlétet - a nagykövetségeken túl - tovább erősítik azzal, hogy

Magyarország pénteken új konzulátust nyit Karacsiban.

Szijjártó kiemelte, hogy az emberek közötti kapcsolatok erősítését szolgálja továbbá, hogy évente 200 pakisztáni diáknak kínálnak egyetemi ösztöndíjat Magyarországon, jelenleg 510 pakisztáni hallgató tanul magyar egyetemeken. Idén már több mint 9500 jelentkezést adtak be Pakisztánból az ösztöndíjprogramra, ami növekvő tendenciát mutat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter (középen, b-j) Iszlámábádban, a pakisztáni-magyar üzleti fórum megnyitóján 2021. április 30-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A miniszter elmondta, hogy az erősebb gazdasági együttműködéshez szükséges finanszírozási előfeltétel is teljesül Magyarország és Pakisztán között:

az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására.


Fontos előfeltétele a sikernek a "zászlóshajó" projekt is, amely Magyarország részéről szintén megvan Pakisztánban: a Mol a legnagyobb magyar vállalat Pakisztánban, ahol összesen eddig több mint 2 milliárd dollárt fektetett be. Tevékenységével az ország energiaszükségleteinek mintegy 14 százalékát fedezi, második helyet foglal el olajkitermelésben, és ötödik helyet gázkitermelésben.

- mondta.

Szijjártó Péterrel 17 magyar vállalat képviselői utaztak el Iszlámábádba, hogy ott üzleti fórumon vegyenek részt.

Kiemelte, hogy köztük van a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója is, mert a cég érdeklődést mutat a Magyarország és Pakisztán közötti közvetlen légi járatok beindítása iránt.

Továbbá orvosi berendezéseket gyártó, mezőgazdasági, élelmiszeripari, élelmiszerbiztonsági, ipari kiberbiztonsági és vasútfejlesztési cégek is tárgyalásokat folytatnak Pakisztánban.

A tájékoztató után a két ország külügyminiszterének jelenlétében öt általános együttműködési megállapodást írtak alá: a digitális mikroszkópokat és egyéb orvosi műszereket fejlesztő és gyártó 3DHISTECH és a SKHYZ Life Sciences Pakistan, a legnagyobb magyar sajtgyártó vállalat, a Kőröstej Kft. és a Haleeb Foods, valamint az IT-tanácsadással foglalkozó ACPM és a TechAccess, a Trillium, illetve a JBS között.