A diósgyőri vár a Modern Városok Program keretében újul meg az Épkar Zrt. munkájának eredményeként. A külső és a belső várat egyaránt rekonstruálják.

A tervek szerint haladnak a diósgyőri vár felújítási munkálatai. Az előrehaladásról a Magyar Építők kérésére a kivitelező Épkar Zrt. szakemberei nyilatkoztak. 

A projekt értéke hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forint, a fejlesztés célja pedig, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

„A felvonulási és előkészítő munkálatok 2021. február 8-án kezdődtek el, jelenleg pedig a bontási, szerkezetépítési és kőfalazási munkák folynak. Ezt követően az elektromos és gépész vállalkozók beléptetése a következő lépcső, valamint a kőfaragó szakma elindítása" – számolt be a rekonstrukció jelenlegi állásáról Csehes Réka munkahelyi mérnök.

Ha a képre kattint, galériánkban látványos felvételeket láthat a diósgyőri vár rekonstrukciójáról:

Így halad a diósgyőri vár felújítása - kattintson a képre!Forrás: Magyarépítők.hu/Bernát Benjámin László

A belső vár rekonstrukciója után mintegy 3900 négyzetméter alapterületű épület fog megszületni. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

A külső vár felújítására is sor kerül. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. A tornyok helyreállításával pedig a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd.

A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Nagy Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.