Így változott az európai országok lakáspiaca a világjárvány hatására

Budapest, város, látkép, belváros
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is átírta a lakáspiaci trendeket. Spanyolországban a világjárvány erős visszaesést hozott, és Olaszországban is jóval kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát tavaly. Franciaországban és az Egyesült Királyságban a kereslet ugyan csökkent, de az árak a pandémia alatt is nőttek. A Takarék Index elemzői megvizsgálták, hogyan hatott a járvány a lakáspiacokra négy európai országban, valamint Magyarországon. Közös tendencia, hogy a fővárosokban stagnált vagy csökkenésbe fordult az árnövekedés, valamint a családi házak iránti kereslet mindenhol nőtt a korábbi évekhez képest, és ez a trend a home office térnyerésével tartós maradhat.
Vágólapra másolva!

A pandémia, ahogy a gazdaság megannyi területét, a lakáspiacot sem hagyta érintetlenül.

A gazdasági visszaesés hatással van a lakáspiaci keresletre, a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések átformálták a lakáspiaci igényeket.

Az otthoni munkavégzés jóval nagyobb helyet igényel, valamint a lakáshoz tartozó erkély és kert is nagyobb vonzerőt jelenthet.

Kertes családi ház Forrás: 123RF

Négy európai ország és Magyarország lakáspiaci folyamatait tekintették át a Takarék Index elemzői, hogy megvizsgálják a sajátosságokat és az általános trendeket. Két jellemző vizsgálati elemet emeltek ki:

a fővárosi fejleményeket és a családi házak iránti keresletet, ezeknél ugyanis hasonló tendenciákat figyeltek meg.

Hasonló ingatlanpiaci tendenciák a vizsgált országokban Forrás: Takarék Index

Húsz százalékos visszaesés a spanyol forgalomban

A spanyol lakáspiac nagyon megérezte a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákat. A kereslet jelentősen visszaesett,

18 százalékkal adtak el kevesebb ingatlant 2020-ban, mint egy évvel korábban.

A használt lakások esetében a csökkenés 19 százalékos volt. Madridban még ennél is nagyobb, 21 százalékos visszaesést mértek a forgalomban.

Az ingatlanok árai a tavalyi első negyedév enyhe növekedése után a második negyedévben alig változtak a spanyol piacon, a harmadik hozott némi élénkülést, majd az árak az utolsó három hónapban csökkentek. Összességében 2020 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, míg egy évvel korábban még 3,6 százalékkal nőttek az árak.

Jelentős különbség volt ugyanakkor az új és használt lakások árai között.

A használt lakások mindössze 0,4 százalékkal drágultak 2020 utolsó negyedévére egy év alatt, ami a legkisebb mértékű emelkedés volt az elmúlt években. Az új lakások árai ugyanakkor még 8,2 százalékkal emelkedtek.

Ebben a kereslet szerkezetének változása is erős szerepet játszhatott.

A korlátozások miatt növekedett az igény az új lakások iránt,

amelyek nagyobb helyet, több külső teret, a korszerűbb szellőztetés révén jobb levegőminőséget, és így nagyobb biztonságot jelentenek. Szintén jellemző a kertek szerepének növekedése, az ingatlanhirdetési adatok szerint Madridban 86 százalékkal emelkedett a házhirdetések megtekintése, Barcelonában pedig 46 százalékos növekedést mértek 2020 április és szeptember között.

Szintén jellemző, hogy a harmadik negyedévben

minden ötödik eladott ingatlan családi ház volt,

ami korábban nem tapasztalt nagy arányt jelent. Az előzőekkel összecseng, hogy Madridban az országosnál gyengébben teljesített a lakáspiac, a második negyedév árcsökkenést, majd a negyedik negyedév ismételten, az országosnál nagyobb visszaesést hozott az átmeneti erősödés után.

A lakásárak és a tranzakciószámok alakulása Spanyolországban, valamint Madrid tartományban Forrás: Takarék Index

Cikkünk nem ért véget, a második oldalon folytatódik az elemzés!