Öröm volt látni az újraéledő településeket, ahogy fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Országszerte megteltek a teraszok, az éttermeket vendégek töltötték meg, újra nézők előtt játszhattak a csapatok, és a családok is számos programlehetőség közül választhattak. A mostani hétvégével visszakaptunk egy fontos részt a szabadságunkból – mondta a Magyar Nemzetnek vasárnap este Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A magyarországi turizmus újraindulásának friss tapasztalatait összegezve Guller Zoltán úgy fogalmazott: mindenki vágyott már a társasági életre, az élményekre és a szabadabb életre. Elmondta: amerre járt, örömmel látta, hogy fegyelmezetten zajlott az újraindulás, ami nagyon fontos, hiszen a vírus még velünk van. Hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével. 

Összességében biztató volt a kép az újranyitás hétvégéjén az iparági tapasztalatok és a vendégek visszajelzései szerint is. 

A turizmus szereplői üdvözölték, hogy újra van forgalmuk, amit az is támogat, hogy szombattól szabaddá váltak a különféle szabadidős és sporttevékenységek helyszínei, a kulturális élménypontok, megnyitott több gyógyfürdő, illetve az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei.

Még nem tudott minden üzlet újraindulni, főként a fővárosban, a cégek felkészülése ezzel együtt gyors és folyamatos, napról napra tér magához a fél éve hibernálódott ágazat. A legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozhatja, több cég már hirdeti a szabad állásokat.

Akik túlélték az elmúlt, bezárással sújtott időszakot, az előző hétvégéhez hasonlóan ismét zsúfolásig telt teraszokkal indították a hétvégét.  

Az újranyíló szállodák közül is akad, amelyik még a felkészülésnél tart, de a többség kinyitott, és a piaci jelzések szerint pünkösdre telt házasak lehetnek több térségben.

Május 1-jétől a folytatódó újranyitás értelmében az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei is megnyílhattakFotó: Polyák Attila - Origo

A nyárra szóló szobafoglalások és az érdeklődők száma is megugrott az enyhítések újabb szintjén – a várakozásoknak megfelelően telítődnek a szobák országszerte. 

Megjelent a védettségi igazolvány ellenőrzésével kapcsolatos rendelet is, amely előírja, hogy május 1-jétől 200 ezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azon szálláshelyek, ahol a vendégeknek nincs védettségi igazolványuk  – kivéve, ha kiskorúról van szó –, de azok a helyek is számíthatnak a szankciókra, ahol zenés-táncos eseményre, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor, vagy ahol az alkalmazottak maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.

Az MTÜ pedig a weboldaláról letölthető jogértelmezést készített az új szabályokról a turisztikai szolgáltatóknak, amelyben választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre is, amelyek a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint a szabadidős létesítmények újranyitásakor felmerülhetnek.