Országszerte fegyelmezetten zajlott az újranyitás a szállodákban és a vendéglátásban

nyitás 2021.05.01. délután Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Öröm volt látni az újraéledő településeket, ahogy fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Országszerte megteltek a teraszok, az éttermeket vendégek töltötték meg, újra nézők előtt játszhattak a csapatok, és a családok is számos programlehetőség közül választhattak. A mostani hétvégével visszakaptunk egy fontos részt a szabadságunkból – mondta a Magyar Nemzetnek vasárnap este Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A magyarországi turizmus újraindulásának friss tapasztalatait összegezve Guller Zoltán úgy fogalmazott: mindenki vágyott már a társasági életre, az élményekre és a szabadabb életre. Elmondta: amerre járt, örömmel látta, hogy fegyelmezetten zajlott az újraindulás, ami nagyon fontos, hiszen a vírus még velünk van. Hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével.

Összességében biztató volt a kép az újranyitás hétvégéjén az iparági tapasztalatok és a vendégek visszajelzései szerint is.

A turizmus szereplői üdvözölték, hogy újra van forgalmuk, amit az is támogat, hogy szombattól szabaddá váltak a különféle szabadidős és sporttevékenységek helyszínei, a kulturális élménypontok, megnyitott több gyógyfürdő, illetve az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei.

Még nem tudott minden üzlet újraindulni, főként a fővárosban, a cégek felkészülése ezzel együtt gyors és folyamatos, napról napra tér magához a fél éve hibernálódott ágazat. A legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozhatja, több cég már hirdeti a szabad állásokat.

Akik túlélték az elmúlt, bezárással sújtott időszakot, az előző hétvégéhez hasonlóan ismét zsúfolásig telt teraszokkal indították a hétvégét.

Az újranyíló szállodák közül is akad, amelyik még a felkészülésnél tart, de a többség kinyitott, és a piaci jelzések szerint pünkösdre telt házasak lehetnek több térségben.

Május 1-jétől a folytatódó újranyitás értelmében az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei is megnyílhattak Fotó: Polyák Attila - Origo

A nyárra szóló szobafoglalások és az érdeklődők száma is megugrott az enyhítések újabb szintjén – a várakozásoknak megfelelően telítődnek a szobák országszerte.

Megjelent a védettségi igazolvány ellenőrzésével kapcsolatos rendelet is, amely előírja, hogy május 1-jétől 200 ezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azon szálláshelyek, ahol a vendégeknek nincs védettségi igazolványuk

– kivéve, ha kiskorúról van szó –, de azok a helyek is számíthatnak a szankciókra, ahol zenés-táncos eseményre, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor, vagy ahol az alkalmazottak maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.

Az MTÜ pedig a weboldaláról letölthető jogértelmezést készített az új szabályokról a turisztikai szolgáltatóknak, amelyben választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre is, amelyek a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint a szabadidős létesítmények újranyitásakor felmerülhetnek.