Az IMF elégedett a magyar válságkezeléssel

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap 2021. április 20-30. között folytatta le az Alapokmány IV. cikkelye szerinti éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában. A koronavírus-válság kezelésének vizsgálatára fókuszáló virtuális egyeztetések során a delegáció megállapította, hogy a magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a járvány okozta válságra. Értékelésében az IMF megfelelőnek tartja a válságra adott monetáris politikai válaszokat. A fellendülési fázisban fontossá válik az inflációs kockázatok nyomon követése és a járvány időszakában hozott intézkedések hatékonyságának áttekintése. Emellett kiemelték, hogy a versenyképesség még fokozottabb erősítése hozzájárulhat a gazdaság strukturális átalakításával, a demográfiai és éghajlati kihívásokkal járó kockázatok leküzdéséhez - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund – IMF) delegációja Jean-François Dauphin misszióvezető irányításával 2021. április 20-30. között folytatta le szokásos gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában, ezúttal virtuális formában. Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján a Valutaalap tagországairól jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést. A washingtoni székhelyű szervezet szakértői a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, az ITM szakértőivel, a magánszektor – így a kereskedelmi bankok, illetve iparági érdekképviseletek és szövetségek – képviselőivel is egyeztettek a konzultáció során.

Az IMF küldöttség megállapításai szerint Magyarországot erős gazdasági fundamentumok mellett érte a Covid-19 járvány, az ennek következtében kialakult válságra a hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak.

A delegáció elismerte, hogy bár a lezárások jelentősen korlátozzák a gazdasági aktivitást, a gyors ütemű oltási program a legtöbb uniós országhoz képest korábbi újranyitást tehet lehetővé, és már idén megkezdődhet a fellendülés.

Az IMF értékelése szerint folytatni szükséges a jól célzott fiskális támogató intézkedéseket mindaddig, amíg a fellendülés kellően meg nem erősödik,

ugyanakkor középtávon fokozatosan újjá kell építeni a fiskális politika mozgásterét, és ha a fellendülés a vártnál gyorsabban megy végbe a többlet adóbevételeket a tartalékok gyorsabb visszaépítésére kell fordítani.

Az IMF dicséri a magyar kormány válságkezelő intézkedéseit Forrás: AFP/Zach Gibson

A fellendülés következtében várhatóan fokozódó inflációs nyomásra a monetáris politikának fel kell készülnie, a prudenciális politikának pedig továbbra is a közvetlen sebezhetőségek enyhítésére kell összpontosítania.

A szakértők elismerték a hatóságok Magyarország versenyképességének erősítésére irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor kiemelték, hogy középtávon a versenyképesség további javítására van szükség, hogy a gazdaság hatékonyan birkózzon meg az esetleges strukturális átalakítások, valamint a demográfiai és éghajlatváltozás okozta kihívásokkal. Hangsúlyozták továbbá, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen a gazdaság környezetbarátabbá tétele, amely iránt a magyar hatóságok erősen elkötelezettek, ugyanakkor ez tovább erősíthető a magasabb szén-dioxid-árazás révén.