A háromszoros minimálbérből sem futja élelemre Venezuelában

Caracas, 2021. március 19. 500 ezres címletű venezuelai bankjegyeket tart a kezében egy férfi Caracasban 2021. március 12-én. A hiperinfláció sújtotta Venezuela jegybankja új bankjegyeket hozott forgalomba: a 200 ezer, az 500 ezer és az egymilliós bolivárt. Az egymilliós címletű bolivár a valaha volt legnagyobb az ország történetében, értéke azonban így is csak 0,47 euró. MTI/EPA-EFE/Rayner Pena
Vágólapra másolva!
Eduardo Pinate munkaügyi miniszter egy caracasi majálisi rendezvényen jelentette be, hogy a kormányzati döntés értelmében a minimálbérek majdnem megháromszorozódnak. Az infláció azonban annyira eldurvult, hogy már a lakosság alapvető szükségletei cikkeinek beszerezhetősége is veszélybe került – jelenti a Channel News Asia.
Vágólapra másolva!

Habár Venezuela vezetése a minimálbérek jelentős növelése mellett döntött, a nemzeti valuta már annyira elértéktelenedett, és az árak annyira meglódultak, hogy érdemben még ennek az intézkedésnek köszönhetően sem lehet az átlagos fizetésekből akár csak egy kilogramm húst sem megvenni.

A gazdasági mutatószámok ezt nagyon jól alátámasztják:

Az új havi minimálbér hétmillió bolivár, ami 2,50 dollárnak (748 Forint) felel meg. Egy kilogramm hús (2,2 font) Venezuelában körülbelül 3,75 dollár (1,122 Forint).

Az egykor gazdag olajtermelő ország a hiperinfláció negyedik és a recesszió nyolcadik évét éli.

Ez Venezuela modern történelmének legsúlyosabb gazdasági válsága. Az inflációval annyira elszaladt a szekér, hogy az ország napi szintű gazdasága már dollár alapon működik.

500 ezres címletű venezuelai bankjegyeket tart a kezében egy férfi Caracasban Forrás: MTI/EPA-EFE/Rayner Pena

Nicolas Maduro venezuelai vezető számos intézkedései közül kiemelkedett, hogy bejelentette, nem fog a továbbiakban bért emelni. Ebben az általa nagyon tisztelt Hugo Chavez politikáját vette alapul. Igaz ez a mostani béremelési döntésre is, ami valójában nem hivatalos, hiszen a kormányzati közlönyben sem tették közzé.