A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége, 21 milliárd 717 millió dollár adózott eredménnyel zárta az idei első negyedévet, ami 30 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 16 milliárd 661 millió dollárt.

A cég a nyereségnövekedést részben az olajpiac megszilárdulásával, illetve azzal indokolta, hogy javult a finomítói és vegyipari profitmarzs, valamint emelkedett a kőolaj világpiaci ára.

A cég tőkekiadásai éves összevetésben 10,8 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra emelkedtek.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata, a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A dahráni székhelyű vállalat az első negyedévben napi átlagban 11,5 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, amiből a napi olajtermelés 8,6 millió hordó volt.

Saudi AramcoForrás: AFP/-

A cég 18,8 milliárd dollár osztalékot fizet. Az Aramco korábban ígéretet tett részvényeseinek arra, hogy negyedévente 18,75 milliárd dollárt, évente összesen 75 milliárd dollár osztalékot fizet.