Bill és Melinda Gates, a világ egyik leggazdagabb házaspárja 27 év után döntött a válás mellett, húsz éve működtetett alapítványukat közösen viszik tovább. Összesen 124 milliárd dollárra becsült vagyon felett kell megosztozniuk, és máris megindultak a találgatások, hogy a házastársak válásuk után milyen arányban részesedhetnek ebből a hihetetlen vagyontömegből. Mindezt árnyalhatja, hogy állítólag a válókereset kapcsán előkerült egy, egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentum, ami a felek lehetséges megállapodását tartalmazza.

Ahogy az Origo megírta, Bill és Melinda Gates 27 év házasság után elválnak – ezt 124 milliárd dollárosra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere jelentette be a Twitteren. Mint írja, rengeteget dolgoztak feleségével a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek, és bár a magánéletükben mostantól külön utakat járnak, közös munkájukat folytatják.

A Forbes.hu cikke kiemeli, hogy a pár együtt hozta létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely 50 milliárd dolláros alapjával az egészségügyben, a gyerekszegénység felszámolásáért, a fejlődő országokban pusztító malária és más fertőző betegségek ellen, a hátrányos helyzetű kisgyerekek jobb oktatásáért, a klímaváltozás és számos egyéb globális probléma megoldásáért küzd hosszú évek óta.

A világ egyik legnagyobb jelentőségű filantróp szervezetéről van szó, amely 1600 embert foglalkoztat világszerte, évente körülbelül 5 milliárd dollárt ad jótékony célokra, és például különösen aktív volt a koronavírus-járványban is. A megfelelő gyógyszerek és oltások kifejlesztésére majdnem 2 milliárd dollárt fordítottak az elmúlt egy évben. Bill Gates személyesen is egyre többet foglalkozott az alapítványával, tavaly márciusban a Microsoft igazgatósági tagságáról is lemondott ennek érdekében. Bill és Melinda Gates továbbra is közösen folytatják a jótékonysági munkát, és a válás nem okoz szervezeti változásokat, nem lesz váltás a stratégiában és a főbb irányokban sem.

Bill és Melinda GatesForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A pár vagyonát illetően azért így is vannak jócskán kérdőjelek, főleg azon részével, amelyet nem bocsátottak az alapítvány részére.Például van egy farmjuk az USA-ban, részesedésük a Four Seasons hotelláncban, a kanadai nemzeti vasúttársaságban, az Autonation nevű autókereskedő-láncban, és más cégekben. Legnagyobb közös ingatlanjuk egy washingtoni birtok moziteremmel, trambulinszobával és hatalmas könyvtárral, benne ritka dokumentumokkal és képzőművészeti kincsekkel. Valamint természetesen ott van a részben Bill által alapított és naggyá tett Microsoft, de Melindának is van egy külön cége, a Pivotal Ventures befektetési vállalkozás.

A válást hivatalosan és formálisan Melinda kezdeményezte. Annyi már kiderült, hogy - a tmz.com birtokába jutott - válókeresetben említést tesznek egy közöttük előzetesen létrejött megállapodásról, amit a vagyonelemek megosztásáról kötöttek (noha ezt nem csatolták a keresethez). A két fél közötti vagyonfelosztásról tehát ez a - ma még ismeretlen tartalmú - dokumentum dönthet, miután a válókereset azt is egyértelművé teszi, hogy házassági szerződés annak idején nem született.