A világ egyik legnagyobb bányacégének számító Anglo American vezetője szerint a globális bányaipar a világgazdaság aktivitásának közel 50 százalékában részt vesz valamilyen módon, ami jól mutatja, hogy miért hatalmas a globális nyersanyagigény. Hozzátette, a szektornak sokkal jobban kellene kommunikálnia, milyen jelentős a szerepe a növekedésben.

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de a világgazdaság aktivitásának 45 százaléka kapcsolódik valamilyen módon a bányaszektorhoz.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a globális növekedés hatalmas mértékben támaszkodik a nyersanyagokra, melyeket a bányacégek hoznak felszínre – mondta Mark Cutifani, a világ egyik legnagyobb bányavállalatának számító Anglo American vezérigazgatója.

Cutifani egy konferencián kiemelte, ahogy a világ össznépességének mérete hamarosan megközelítheti a 9 milliárdot, úgy válik egyre világosabbá, hogy a gazdaság és a társadalmak egyszerűen képtelenek fenntartani a modern életformát a bányászat hozzájárulása nélkül – írja a Mining.com.

Ha pedig azt nézzük, hogy olyan kritikus területek, mint az energia, az élelmiszertermelés, az építőipar, a közlekedés, a megújuló energiaforrások infrastruktúrája vagy a kommunikáció egyaránt támaszkodnak a bányaiparra, akkor végül arra jutunk, hogy a világgazdaság aktivitásának közel felét valamilyen módon a bányaszektor hajtja – hangsúlyozta Cutifani.

A világgazdaság fele erősen támaszkodik a bányaszektorraForrás: AFP/Ariel Marinkovic

Ráadásul a bányaipar globális lábnyoma nem is olyan hatalmas, mint ahogy azt sokan gondolják. A szakember kiemelte, míg például a mezőgazdasági földterületek a bolygó lakható területeinek nagyjából 50 százalékát teszik ki, addig a bányaszektor lábnyoma mindössze 0,04 százalék. Cutifani szerint tehát a gazdasági tevékenységhez való hozzájárulással összevetve, a bányaipar a legkisebb lábnyommal rendelkező szektor.

Mindazonáltal a bányaiparral kapcsolatban még mindig sokan úgy gondolják, hogy többet árt, mint amennyit használ, és ennek a képnek a kialakulásáért a bányacégek is felelősek. Éppen ezért Cutifani szerint sokkal világosabb kommunikációra volna szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen szerepük van ezeknek a vállalatoknak, és mit is csinálnak.

Az Anglo American jövőjével kapcsolatban Cutifani elmondta, 10-20 éves távlatban úgy számol, hogy a cég egy „nyersanyagmegoldásokat" kínáló vállalat lesz. A vízió szerint a társaság alkalmazkodna a klímaváltozáshoz és a körforgásos gazdasághoz, beleértve az újrahasznosítás felpörgetését is.