A bányaipar hajtja a világgazdaság közel felét

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bányacégének számító Anglo American vezetője szerint a globális bányaipar a világgazdaság aktivitásának közel 50 százalékában részt vesz valamilyen módon, ami jól mutatja, hogy miért hatalmas a globális nyersanyagigény. Hozzátette, a szektornak sokkal jobban kellene kommunikálnia, milyen jelentős a szerepe a növekedésben.
Vágólapra másolva!

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de a világgazdaság aktivitásának 45 százaléka kapcsolódik valamilyen módon a bányaszektorhoz.

Mindez pedig azt jelenti, hogy

a globális növekedés hatalmas mértékben támaszkodik a nyersanyagokra, melyeket a bányacégek hoznak felszínre

– mondta Mark Cutifani, a világ egyik legnagyobb bányavállalatának számító Anglo American vezérigazgatója.

Cutifani egy konferencián kiemelte, ahogy a világ össznépességének mérete hamarosan megközelítheti a 9 milliárdot, úgy válik egyre világosabbá, hogy a gazdaság és a társadalmak egyszerűen képtelenek fenntartani a modern életformát a bányászat hozzájárulása nélkül – írja a Mining.com.

Ha pedig azt nézzük, hogy

olyan kritikus területek, mint az energia, az élelmiszertermelés, az építőipar, a közlekedés, a megújuló energiaforrások infrastruktúrája vagy a kommunikáció egyaránt támaszkodnak a bányaiparra,

akkor végül arra jutunk, hogy a világgazdaság aktivitásának közel felét valamilyen módon a bányaszektor hajtja – hangsúlyozta Cutifani.

A világgazdaság fele erősen támaszkodik a bányaszektorra Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Ráadásul a bányaipar globális lábnyoma nem is olyan hatalmas, mint ahogy azt sokan gondolják. A szakember kiemelte, míg például

a mezőgazdasági földterületek a bolygó lakható területeinek nagyjából 50 százalékát teszik ki, addig a bányaszektor lábnyoma mindössze 0,04 százalék.

Cutifani szerint tehát a gazdasági tevékenységhez való hozzájárulással összevetve, a bányaipar a legkisebb lábnyommal rendelkező szektor.

Mindazonáltal a bányaiparral kapcsolatban még mindig sokan úgy gondolják, hogy többet árt, mint amennyit használ, és ennek a képnek a kialakulásáért a bányacégek is felelősek. Éppen ezért Cutifani szerint

sokkal világosabb kommunikációra volna szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen szerepük van ezeknek a vállalatoknak, és mit is csinálnak.

Az Anglo American jövőjével kapcsolatban Cutifani elmondta, 10-20 éves távlatban úgy számol, hogy a cég egy „nyersanyagmegoldásokat" kínáló vállalat lesz. A vízió szerint a társaság alkalmazkodna a klímaváltozáshoz és a körforgásos gazdasághoz, beleértve az újrahasznosítás felpörgetését is.