Visszaveszi egy ismert áruházlánc a nem kívánt bútorokat

Ikea, vásárlás, vevők
Illustration picture shows the opening of the IKEA furniture store in Mons, Wednesday 10 February 2016. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Vágólapra másolva!
Az IKEA, az Egyesült Királyság legnagyobb bútorkereskedője, új kezdeményezéssel jelentkezett: visszavásárolja ügyfeleitől a mégsem kívánt bútorait. Teszi ezt a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek részeként. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

A cég ígéretet tett arra, hogy átáll a körkörös fogyasztási modellre, amely alapján az általa forgalmazott termékek újrahasznosíthatóak, és újrafeldolgozhatóak lesznek (így ezek végül nem a szeméttelepen végzik).

A korábban az áruházláncnál vásárolt tálalókat, könyvespolcokat, polcokat, kisasztalokat, étkezőasztalokat, irodai fiókokat, íróasztalokat, és székeket, azaz

mindenféle bútorait vissza lehet vinni, amennyiben ezt az igényt a vásárló az üzlet weboldalán előzetesen bejelentette.

Az újrahasznosított termékeket összeszerelve készen értékesítik.

A termékeket visszahozó vásárlók ezek összértékének 50 százalékáig visszatérítési kártyát kapnak, amit ezekben az üzletekben költhetnek el. A használt bútorokat ezután az IKEA áruházak speciális területein és a Gumtree online piactéren keresztül értékesítik.

IKEA áruházbelső (illusztráció) Forrás: AFP/Thierry Roge

Hege Sæbjørnsen, az IKEA UK & Ireland fenntarthatósági menedzsere elmondta, hogy

az újrahasznosítás ötlete vásárlóktól érkezett,

és tapasztalván, hogy a használt termékek piaca egyre népszerűbbé válik, a cég jogosnak ítélte az igényt, és elkezdte ezt a gyakorlatba is átültetni.

- fogalmazott a vállalat képvisleője.

Magyarországon már közel egy éve elérhető a szolgáltatás

Az IKEA - ahogy cikkünk megjelenése után a vállalat arra felhívta a figyelmet - a használt bútorok visszavásárlására vonatkozó szolgáltatását már tavaly bevezette Magyarországon. A lehetőség - írják akkori sajtóközleményükben - mindenki számára nyitott, hogy visszavigye használt, de biztonságos és jó állapotban lévő IKEA bútorait.

A vállalat arról ad tájékoztatást, hogy a

szolgáltatás idén május 10-e után újra elérhetővé válik áruházaikban.

A kezdeményezést a vállalat Ausztráliában, Portugáliában és Skóciában működő üzleteiben is tesztelték, sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ősszel a vásárlók egy hónap alatt 10.000 terméket vittek vissza.

A használt bútorok egyébként üzleitleg is egyre fontosabbak, globálisan mintegy 16,6 milliárd dolláros piacot jelentenek évente.