Az idén az első negyedévben 6153 új lakás épült, 28,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 6946 volt, 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az átadott lakások száma elsősorban Budapesten nőtt, ahol 2708 lakást vettek használatba, 128,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban 12 százalékkal több, a kisebb városokban és a községekben viszont 9,0, illetve 11 százalékkal kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában. 

Illusztrációdreamstime

A természetes személyek által épített lakások aránya 43-ról 28 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 57-ről 71 százalékra növekedett 2020 azonos időszakához képest.

A családiház-építők a szabályozás várható szigorítása miatt arra törekedtek, hogy 2020 végéig használatba vegyék a felépült lakásokat. Az előrehozott családiház-építések miatt az első negyedévben a többlakásos épületek domináltak. 

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 30 százaléka családi házban, 67 százaléka többlakásos épületben, 0,5 százaléka lakóparkban épült.  

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 16,2 négyzetméterrel, 80,3 négyzetméterre csökkent.
Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma fővárosban rendkívüli mértékben visszaesett, miközben minden egyéb településkategóriában erősen nőtt az építési kedv. Budapesten 79,1 százalékkal kevesebb, a megyei jogú városokban 76,7, a többi városban 82,3 a községekben pedig 83,8 százalékkal több lakás építését kezdeményezték, mint az előző év azonos időszakában.

Az építtetők az esetek 67 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 39 százalék, a községekben 96 százalék.

Új korszakba léptek a lakásépítések

Bár a fővárosban csökkent a lakásépítési kedv, Budapesten kívül viszont jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

A lakásépítési kedv Budapesten kívüli piacon látható felfutása főként a 2021-ben kibővített otthonteremtési támogatásoknak és a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető, amely alapján újlakás-dömpingre van kilátás a következő években."

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásépítések olyan pályára álltak, aminek köszönhetően az évtized közepére Magyarországon akár évi 35-40 ezer új lakóingatlant adhatnak át. - tette hozzá a szakember. 

Sokkal többen néznek új lakóingatlanokat

Az új lakások iránt a portál adatai szerint nagyon megugrott az érdeklődés ebben az évben. 

"A járványhatás is jól látható: a karantén miatt sok lakóingatlan-vásárlást tervező háztartás a kerttel rendelkező házak felé fordult, ezt jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában 270 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, 2019 azonos időszakához képest pedig 144 százalékos volt a növekedés" - fejtette ki Balogh László.

Áprilisban már enyhén emelkedtek az árak

A kínálat is kiemelkedő mértékben emelkedett. Idén áprilisban közel 8 ezer új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, ez pedig 65 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kínálatot, a két évvel ezelőtti helyzethez képest pedig 93 százalékkal bővült a "választék". 

Az eladásra kínált új építésű lakások és házak iránti kereslet jelentősen nőtt, az érdeklődők száma az idén 163 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a két évvel ezelőtti szintet pedig 61 százalékkal múlta felül. Közben a kínálat is hatalmas bővülésen ment keresztül, az új lakóingatlanok választéka éves összevetésben 65 százalékkal nőtt, 2019-hez képest pedig megduplázódott.

Az ingatlanárak változásaiForrás: Ingatlan.com

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá, hogy áprilisban a fővárosi új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 903 ezer forint volt. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 664 ezer forintba került az eladásra kínált új lakóingatlanok négyzetmétere. Pécsen ugyanez 646 ezer forintot, Kecskeméten 623 ezer forintot, Győrben pedig 518 ezer forintot tett ki. Nyíregyházán négyzetméterenként kereken 400 ezer forintért hirdették eladásra az új lakásokat és házakat.