Átlépte a 100 milliárd forintot a 2021. márciusban folyósított lakáshitelek összege, amire még nem volt példa. Új erőre kapott a babaváró hitel is, a személyi kölcsön pedig elérte a tavaly márciusi, járvány előtti szintet - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatokból. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a márciusi eredményeket.

Virágzik a lakáshitel

Rekordösszeget ért el az új lakáshitel folyósítások volumene, 104,7 milliárd forint került ebben a formában a lakossághoz. Ez az előző hónaphoz képest 52 százalékos emelkedést jelent, az eredmény jócskán meghaladja a koronavírus-járvány előtti időszakot is. A tavaly márciusi eredményhez képest a növekedés mértéke 20 százalék.

Lakáshitel - folyósított összegForrás: Bank360

A lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója minimálisan emelkedett az előző hónaphoz képest, 4,19 százalékról 4,21 százalékra. Az igénylők továbbra is hosszabb időre fixált kamatperiódusú kölcsönöket részesítik előnyben, az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek aránya az egy százalékot sem éri el. A kamatfixálás átlagos hossza azonban valamelyest csökkent az előző hónaphoz képest, 109,8 hónapról 107,7 hónapra - ez tíz hónappal kevesebb, mint a januári 117 hónapos érték. 

A személyi kölcsönökkel kapcsolatos információk a következő oldalon olvashatók. Kérjük, lapozzon.