Talán kevesen tudják, de egy magyar építésznek és leszármazottainak köszönhető New York „felemelése" a fellegekig. A város első igazi felhőkarcolóit, azaz magasházait a magyar születésű tervező, Róth Imre álmodta meg. Mesébe illő történet az övé: egy szegény vidéki fiú, aki szerencsét próbált túl az Óperencián, és Manhattan ünnepelt építésze lett. A nem mindennapi sikersztori főszereplőjére Amerikában Emery Rothként emlékeznek.

Amikor a hollywoodi filmeket nézzük, talán nem is sejtjük, hogy a New Yorkban feltűnő ikonikus épületek sokaságát egy magyar tervezte. A később lerombolt World Trade Center épületén is az ő tervezőirodája dolgozott, amit a halála után a fiai vittek tovább.

Édesapja korai halála után került Amerikába

Róth Imre 1871-ben született a felvidéki Gálszécsen, a helyi vendéglős gyermekeként látta meg a napvilágot. Bár hét testvére volt, az étteremnek köszönhetően jól éltek. Az idill aztán szertefoszlott, a kis Imre 13 esztendős volt, mikor az édesapja váratlanul meghalt, a vendéglő pedig hamarosan tönkrement.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat Róth Imre életművéről:

Róth Imre nevét máig számos híres épület őrzi New Yorkban. Kattintson a képre!Forrás: Wikimedia Commons/MGlen

A család elszegényedett, édesanyjának pedig azt tanácsolták, hogy helyezze el a gyerekeket gazdagabb rokonoknál. Így tették fel egy Amerikába tartó hajóra Róth Imrét, akinek azt mondták, ezentúl Chicagóban fog élni. A gyerek félve ült fel az óceánjáróra, nem tudta, mi vár rá a tengerentúlon.

Chicagóban azután hamar észrevették, hogy kiválóan rajzol és kreatív elme, így egy helyi építésziroda tanonca lett, majd felfedezte magának a kor elismert New York-i építésze, Richard Hunt és a Nagy Almába csábította. Ekkor beindult építészkarrierje. Róth Imre, immár Emery Roth néven, 27 éves kora ellenére saját tervezőirodát nyitott. 

Számos legendás épület őrzi az emlékét New Yorkban

Korai megbízásai szerényebb munkák voltak, amelyeket főként New York magyar közösségétől kapott. Ilyen feladat volt a kedvelt magyar étterem, a Cafe Boulevard átalakítása. Első jelentős megvalósult tervezői munkája a The Saxony néven ismert New York-i bérház a Broadwayen (250 West 82nd Street), egy kései historizáló, főként reneszánsz jegyeket mutató hatemeletes sarokház 1900-ból. Roth ettől fogva bérházak és szállodák létrehozására fókuszált, egyre nagyobb sikerrel. 1915-ben a szecessziós-magyaros motívumokat ötvöző Első Magyar Református Templomot is megalkotta Manhattanben.

A World Trade Center épülete 1972-benForrás: AFP/Roger-Viollet

Aztán a hírnév is megtalálta, hiszen 1903-ban őt kérték fel az elegáns Hotel Belleclaire megtervezésére. A végeredmény lenyűgözte New Yorkot és ettől kezdve válogathatott a megbízások között. Később ő tervezte a Ritz Hotel Towert, ami akkoriban a maga 42 emeletével az első felhőkarcolónak számított. A Ritz Hotel kinézetében is a luxust, a gazdagságot jelképezte, nem véletlen, hogy az 1930-as, 1940-es években minden valamire való sztár ott akart megszállni.

Róth Imre emlékét rengeteg legendás épület őrzi a Nagy Almában, épületei gyakorlatilag a New Yorkban, Manhattenben játszódó minden filmben felbukkanhatnak. Számos közülük közvetlenül a Central Parkra néz, nem egy országos műemlékvédelmet élvez. Ő alkotta meg például a Beresford-házat, amely ma is New York egyik legismertebb épülete.

Az ikertornyok bűvöletében

A város első ikertornyának megtervezése szintén az ő nevéhez fűződik, ez a Central Parknál található San Remo névre keresztelt épület volt. Az 1930-ban átadott házat kezdetben idegenkedve fogadták a kritikusok, ám New York azóta is az ikertornyok bűvöletében él. Nem mellékesen a The Eldoradónak hívott ikertornyos épület is az ő munkája.

Róth Imre 1947-ben, 77 éves korában bekövetkezett halála után az akkor már nagy hírű tervezőirodát két fia - Julian és Richard - vitte tovább.  

Az Emery Roth & Sons néven futó iroda később számtalan ismert New York-i épületet tervezett. Róth Imre hatása nem ért véget a halálával, az általa alapított cég ugyanis később még számos ikonikus épületet tervezett, például a World Trade Centert, amelyet 1973-ban adtak át, majd a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében megsemmisült.

A két torony pontos helyén ma már két hatalmas fém-medence található, amelybe folyamatosan csobog a víz. Az emlékpark része egy föld alatti múzeum, a föld felett pedig 2013-ra megépült az USA legmagasabb, 541 méteres épülete, a One World Trade Center. Mindez az újrakezdést szimbolizálja, Róth Imre életműve pedig az ikertorony ledöntése ellenére halhatatlan.

Forrás: Újságmúzeum, Építészfórum, Infovilág