Fogyóban a világ kitermelhető aranytartaléka

aranybányák 2019, aranybánya, Grasberg, Indonézia
(FILES) This file photograph taken on August 16, 2013 shows a general view of the Freeport McMoRan's Grasberg mining complex, one of the world's biggest gold and copper mines located in Indonesia's remote eastern Papua province. Indonesia on January 20, 2015 threatened to suspend Freeport McMoRan's export licence, with the energy and resources minister accusing the US mining giant of failing to uphold its end of a bargain with the government in Jakarta. AFP PHOTO / OLIVIA RONDONUWU / FILES (Photo by OLIVIA RONDONUWU / AFP)
Vágólapra másolva!
A 20. század második felében az aranybányászati termelés óriási mértékben növekedett. Az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézetének adatai alapján az összes valaha kibányászott arany 80 százalékát 1910 óta termelték ki. Megközelítőleg 197.576 tonna kibányászott arany van jelenleg a Földön, és a becslések szerint mindössze 54.000 tonna maradt még kihasználatlanul. Vannak országok, melyek a jelenlegi adatok szerint, egyes mutatók alapján, különösen jól állnak a felhalmozásukkal.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint az összes valaha kitermelt arany belefér egy 21 méteres oldalhosszúságú kockába - vagyis viszonylag kis helyen elférne az emberiség által valaha kitermelt összes arany mennyisége.

Az Arany Világtanács jelentése szerint az aranytermelők évente átlagosan 2500–3000 tonna aranyat tárnak fel.

Ebből mintegy 170 tonna származik a világ legnagyobb aranybányáiból, melyek a dél-afrikai Witwatersrand-medencében találhatók.

Az afrikai Wafi-Golpu aranybánya Forrás: Newcrest

Ez alapján a bányászatból származó aranykészlet az elkövetkező évtizedekben el fog fogyni. A bolygón rendelkezésre álló összes aranykészlet azonban változatlan marad, mert

az aranyat szinte lehetetlen megsemmisíteni; újrafeldolgozható, átalakítható, felolvasztható és ötvözhető más fémekkel.

Ettől függetlenül, a növekvő kereslet és a bányászható mennyiség csökkenése az előrejelzések szerint az aranyár növekedését hozhatja.

A modern aranypiac

A hetvenes évek eleje óta az évente megtermelt arany mennyisége megháromszorozódott, az évente vásárolt arany mennyisége megnégyszereződött, és az aranypiacok világszerte virágoznak.

Az aranyat most sokkal változatosabb fogyasztói és befektetői rétegek vásárolják, mint a történelemben bármikor.

A kereslet több szektorban van jelen: az ékszerpiacon, a központi bankoknál (aranytartalékok), befektetési célú fizikai aranyeszközök kezelőinél, ETF-eknél (tőzsdén kereskedett befektetési alap), és a technológiai szektorban egyaránt.

Az aranyékszerek viseletének több ezer éves múltja van. Forrás: Shutterstock

Az elektronikában, az áramkörökben is szükség van az aranyra. Ez a keresleti sokszínűség segíti az arany értékének megőrzését. A központi bankok és befektetők szívesen használják ki az arany előnyös tulajdonságait befektetési eszközként.

Az arany diverzifikátorként és eszközként működik a veszteségek enyhítésére a piaci stressz idején, és fedezetként szolgálhat az infláció és az árfolyamkockázat ellen,

mert az idő múlásával a fiat devizák értékei - beleértve az amerikai dollárt is - általában csökkennek az arannyal szemben.

A magyarországi aranytartalékok

Azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank a múlt hónapban, az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére, 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte az ország készleteit a nemesférmből, Magyarország az 56.helyről a 36. helyre ugrott a viágon az aranytartalék mérete alapján. Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, így

a kelet-közép-európai régióban jelenleg Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

Az MNB hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amikor a készletek tízszeresére nőttek 3,1 tonnáról 31,5 tonnára.

A Magyar Nemzeti Bank döntésében az aranytartalék megháromszorozásáról fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is.

A globálisan megugró államadósságok és az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz-szerepét és értékmegőrző funkcióját.