A cég, ahol a munkatársak döntenek egymás fizetéséről

üzleti megbeszélés, laptop, számítógép
Vágólapra másolva!
A 10Pines  argentin szoftvercég egy radikálisan új szemléletmódot vezetett be a kollégák motiválására, aminek révén szeretne hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá válni. Az újításról a BBC tett közzé riportot.
Vágólapra másolva!

A 10Pines egy 2010-ben alapított technológiai vállalkozás, 85 alkalmazottal, székhelye Buenos Aires. Szoftvert ír az ügyfeleknek, amelyek között olyan nagy nevek is vannak, mint a Starbucks és a Burger King. E-kereskedelmi platformokat, különféle alkalmazásokat és például online hűségkártyákat fejleszt a megrendelő kérésére.

A fizetésekről évente háromszor döntenek az argentin cég „értékelési találkozóin", amelyen mindenki részt vesz,

kivéve az új, még próbaidő alatt álló alkalmazottakat. Az alkalmazottak (vagy a nevükben a mentorok) előállhatnak, ha úgy érzik, hogy jogosultak lennének a fizetésemelésre, amit aztán közösen megvitatnak és döntenek el.

A cég nyereségének 50 százalékát minden évben megosztják a munkavállalók között.

A 10Pines egyértelmű hierarchiára és átláthatóságra törekszik a munkatársak és a munkabérek vonatkozásában. A kulcskérdés nem az, hogy ki mennyit keres, hanem, hogy ki kap béremelést.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Három hónap próbaidőszak után az új munkatársak csatlakoznak a csapat többi tagjához a

havi, nyilvános megbeszéléseken, ahol a céget érintő legfontosabb ügyek mind terítékre kerülnek

és döntéseket is e keretek között hoznak. Itt vitatják meg az olyan kérdéseket, mint a potenciális új ügyfelek, a kiadások, a vállalat pénzügyei - és természetesen a fizetések, béremelések.

A csapatokon belül nincs általános vezető, sem menedzser, helyette a tapasztaltabb munkatársakat „partnereknek" vagy „mestereknek" nevezik.

- mondja Jorge Silva, a 10Pines társalapítója.

Az új kollégák szintén érvelhetnek saját fizetésük megállapítása érdekében,

amit a hasonló szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkező, már régebb óta a cégnél dolgozó munkatárs bevonásával, közös döntés során határoznak meg.

A felvételi folyamat utolsó szakaszában a jelölt a teljes csapattal találkozik, bemutatva a csoport dinamikájának működését. Technikai jellegű kérdések megvitatására ekkor nem kerül sor, ilyenkor inkább a kölcsönös megismerkedés és a napi munkába való betekintés a lényeg.

A 10Pines megközelítését "szociokráciának" nevezi, amelyet Ricardo Semler brazil üzletember tapasztalatai ihlettek, aki a Semco cég átalakításával került a köztudatba.

Semler a vállalatot mozgékonyabbá, együttműködőbbé alakította, amelyben a dolgozók vették át a felügyeletet a hagyományosan a vezetőkre bízott kérdésekben, és azt tapasztalta, hogy ez újjáélesztette a cég vagyonát. Erről részletesen a Maverick című könyvében írt, ami a 10Pines Bibliája lett.

A módszer sikerességének kulcsa

Ben Whitter, az Egyesült Királyságban működő HEX Organization tanácsadó cég vezetője szerint az egész világon egyre több ilyen progresszív, átlátható vállalat van.

- jelentette ki.

A módszernek azonban lehetnek hátrányos aspektusai is, hiszen

ez inkább kis cégek esetében lehet hatékony.

A visszahúzódó, introvertált személyiségtípusba tartozó kollégák elnyomva érezhetik magukat egy ilyen nyilvános megbeszélésen, ahol a csoportdinamika dominál. Ezáltal

kialakulhat a "csoport gondolkodásának természetes elfogultsága"

ahol az emberek olyan döntéseket hoznak, amelyeket általában nem hoznának meg, ami felveti a sokszínűség és a befogadás kérdését."

"12 év alatt fejlesztettük a folyamatot" - magyarázza Angeles Tella Arena, a cég tapasztalt szoftverfejlesztője.

"Szükség lehet egy második iroda létrehozására, ha a vállalat tovább növekszik, ami ugyanazt a rendszert önállóan replikálja" – teszi hozzá.

A módszer hatékonyságának a kulcsa, hogy a munkatársak tisztában legyenek avval az egyenlőség nem ugyanaz, mint a igazságosság. Az eredményes cég nem gyerekként kezeli a munkavállalókat és nem irányítja őket – véli a társalapító.