Kiderült, mibe fektette a pénzt Bill és Melinda Gates közös alapítványa

Bill Gates Melinda Gates
Vágólapra másolva!
Bill Gates és Melinda Gates, a világ egyik leggazdagabb házaspárja, 27 év házasság után bejelentették, hogy elválnak, viszont alapítványukat közösen fogják tovább vinni. A több mint 20 éve alapított Bill és Melinda Gates Alapítvány az Egyesült Államok egyik legnagyobb jelentőségű filantróp szervezete, amely az elmúlt két évtized alatt több milliárd dollárt költött globális jelentőségű problémák kezelésére, ideértve a Covid-19-járvány elleni fellépést is. De vajon hogyan néz ki az alapítvány  befektetési portfóliója?
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban megírta, hogy Bill Gates és Melinda Gates együtt hozták létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely 50 milliárd dolláros alapjával számos globális probléma megoldásáért küzd már hosszú évek óta. A szervezet körülbelül 1600 embert foglalkoztat világszerte, illetve 5 milliárd dollárt adományoz jótékony célokra évente. Ennek teljesítéséhez a szervezet saját befektetései is hozzájárulnak.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány teljes portfóliójának értéke meghaladja a 25 milliárd dollárt, amelynek majdnem fele a Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway amerikai holdingtársaságban van befektetésként.

Érdekesség, hogy míg a gyógyszergyáraknak szoftvert gyártó cég, a Schrödinger, a portfólió 2 százalékát teszi csak ki, mégis a 2020-as év egyik legjobban teljesítő részvénye volt, így növelte az alapítvány értékét is.

Az alábbi táblázatból kiderül - az adataok a 2020 év végi állapotokat tükrözik -, hogy a befektetések igen széles iparági skálán mozognak. Az alapítványnak jelentős összegei vannak például kiskereskedelmi óriáscégben (Walmart), technológiai vállalatban (Apple), vagy vasútvállalatban (Canadian National Railway.

A portfólió értékét az UPS és a FedEx kézbesítőcégek is növelték, ami nem csoda, hiszen a koronavírus ideje alatt ezen vállalatok részvényeinek árfolyama több, mint kétszeresére nőtt, mivel az emberek inkább az online vásárlást választották, hogy elkerüljék a fertőzés kockázatát.

A portfólióban a legnagyobb arányt az ipari besorolású papírok képviselik, 34 százalékkal.

Míg az alapítvány nagy részét amerikai vállalatok uralják, néhány külföldi cég is felkerült a szervezet portfóliólistájára. Ilyen például a Canadian National Railway, ami több mint 7 százalékát teszi ki a portfóliónak, de ide sorolható a több mint 1 százalékkal rendelkező lantin-amerikai Coca Cola FEMSA palackozó vállalat is.

Az alapítványt továbbra is egy külső befektetési menedzserekből álló csoport irányítja,

a csoport döntései nagy hatással vannak a szervezet anyagi helyzetére. Természetesen ha a befektetések értékei csökkennének, úgy az hatással lenne a portfólió egészére is. Például, ha a Berkshire Hathaway részvényének értéke 10 százalékot csökkenne, akkor ez több mint egymilliárd dollárral csökkentené a portfólió értékét is.

Az alapítvány működését egyébként 1994 és 2018 között a házaspár személyes vagyonából is támogatta, összesen mintegy 36 milliárd dollárral.