Egykor a királyi hatalom szinte sérthetetlen volt, egy-egy országban megkérdőjelezhetetlen vezetőként (abszolút monarchia élén) uralkodtak a királyok és királynők. A ma - névleg - trónon ülő királyi fenségek hatalma viszont már csak jelképes  illetve pusztán protokolláris szerepük van a legtöbb olyan országban, ahol ez az intézmény fennáll (alkotmányos monarchia). Ebben az összeállításban megmutatjuk, hol uralkodnak még napjainkban is királyok és királynők Európában - még ha csak formális értelemben is.

Nem is olyan régen, körülbelül 100 évvel ezelőtt, még majdnem minden európai ország államformája császárság vagy királyság volt, kivéve, Svájcot és Franciaországot. Ebben az időben viszont még nem beszélhetünk tisztán alkotmányos monarchiáról. Az első világháború után az orosz cári, a német, illetve az osztrák-magyar császári rendszer összeomlásával, majd a második világháború viharát követően, a kontinens országainak nagy részében végleg lealkonyult ennek az államformának. 

Jelenleg Európában hét ország található, ahol királyok és királynők uralkodnak: Nagy-Britannia, Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia, Belgium és Spanyolország. 

Fontos, hogy az alábbi galériában csak a királyságok uralkodói találhatóak meg. Tehát a hercegségek, mint Andorra, Monaco, Liechtenstein és Luxemburg nagyhercegség, valamint Vatikán mint egyházi állam, nem szerepelnek a listán. A galériában összegyűjtöttük Európa fentebb említett hét országának jelenlegi uralkodóit, trónra lépésük kezdetét, illetve további érdekességeket az uralkodóházakról, ideértve a trónörökösök személyét is.

A képre kattintva galéria nyílik meg Európa jelenlegi királyairól és királynőiről:

A képre kattintva megnyílik a galériaForrás: AFP/Toby Melville